Suomen boikotoitava Pariisin olympialaisia 2024

Kannanotot lauantai 09.12.2023

Keskustanuoret on pöyristynyt kansainvälisen olympiakomitean moraalittomasta päätöksestä sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen Pariisin olympialaisiin vuonna 2024. Raakalaismainen Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ei ole ohi, eikä itänaapuri näytä ensimmäistäkään merkkiä eskalaation lopettamiseen.

Hyökkäyssota Ukrainassa voidaan päättää sovinnollisesti vain, mikäli Venäjä vetäytyy miehittämiltään itsenäisen Ukrainan alueilta. On käsittämätöntä, että kansainvälinen olympiakomitea on siirtynyt Putinin keppihevoseksi, joka viis veisaa Venäjän törkeistä sotarikoksista. Venäjä pitää länsimaista oikeuskäytäntöä ja ihmisoikeuksia pilkkanaan. On kestämätöntä, mikäli eurooppalainen yhteisö alistuu Venäjän edessä.

Olympiakisat ovat yksi maailman seuratuimmista tapahtumista, eikä kukaan voi kieltää, että niihin on aina linkittynyt vahva poliittinen taustavire. Erityisesti tämä korostuu Venäjällä, jonka nationalistinen kansallismielisyys korostuu urheilun ympärille.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on toppuutellut Suomen boikottia Pariisin olympialaisten osalta, argumenttinaan ettei Venäjä saa päättää missä suomalaiset kilpailevat. Lisäksi Vapaavuori iloitsi Venäjälle asetetuista kriteereistä vaikuttamistyön voittona. Kriteerien mukaan maatunnukset poistetaan, eivätkä urheilijat saa ilmaista tukeaan sotatoimille tai omata kytköksiä Venäjän armeijaan tai valtionhallintoon.

”Pyongchangin talviolympialaisissa näimme, millainen arvoton näytelmä neutraalin statuksen ympärille rakentuu. Sillä on lähes olematon vaikutus kansallistunteen ja nationalistisen propagandan tuottamiseen – voimavaraan, jota Venäjä kaipaa kisoista kaikista eniten. Nähtävä lopputulos on suomalaisen ja yhteispohjoismaisen vaikuttamisen epäonnistuminen ja se tulisi myöntää suoraan”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja 2024 Jere Tapio.

”Suosittelemme Vapaavuorta hankkimaan selkärangan. Suomen on ensiarvoisen tärkeää seistä Ukrainan rinnalla venäläistä raakalaismaista sotarikollisuutta vastaan. Meidän on oltava aktiivinen toimija ja suunnannäyttäjä pelkuruuden ja vastuunpakoilun sijasta”, päräyttää Keskustanuorten puheenjohtaja 2023 Aleksi Sandroos.

Lisätietoja:

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja
+358 400 826 363

Jere Tapio
Keskustanuorten puheenjohtaja 2024-2025
+358 407 609 463