Yhtenäinen joukkue?

Kannanotot tiistai 13.02.2024

Kuluneista presidentinvaaleista löytyy paljonkin analysoitavaa, kun niitä tarkastellaan syvemmin. Erityisen huomionarvoista on etenkin se, miten reiluilta ne tuntuivat moniin muihin vaaleihin verrattuna. Tentit eivät olleet huutamista, ja ehdokkaat kunnioittivat toisiaan. 

“Toivottavasti tällainen poliittinen keskustelukulttuuri saa lisää tilaa, ja vaikeistakin asioista keskustellessa voidaan jatkossa kunnioittaa toisten näkemyksiä entistä enemmän. Vaikka päivänpoliittisissa teemoissa emme etene niin konsensuskeskeisesti toivoisin poliittiselta kulttuurilta enemmän jaettua haasteiden tunnistamista, sekä ajattelumallia, jossa erimielisyys ei merkitsisi keskustelijan pahantahtoisuutta.”, iloitsee Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.  

Vaikka ehdokkaiden välillä tuntui löytyvän paljon kunnioitusta toisia kohtaan, kannattajien keskuudessa asia ei näyttänyt aina ihan samalta. Jokainen ehdokas Suomen presidentin tehtävään oli tällä kertaa varsin osaava, ja kenties juuri tämän vuoksi keskustelu tuntui välillä menevän täysin sopimattomaan kommentointiin ja arvosteluun. 40%:lle Stubbin äänestäjistä Haaviston seksuaalinen suuntautuminen oli syy olla äänestämättä Haavistoa. 48% Haaviston äänestäjistä oli taas sitä mieltä, että Stubbin luonteenpiirteet eivät miellyttäneet heitä. (HS, 5.2.2024) 

“Tuntuu erikoiselta, että niin moni tarttui asioihin, kuten luonteenpiirteet tai seksuaalinen suuntautuminen, tässä kuitenkin haettiin sopivinta valtion päämiestä hoitamaan Suomen ulkopoliittisia suhteita. Toivottavasti jatkossa osataan päästää irti vastaavista perusteista äänestää, ja keskitytään asioihin, joilla on todella merkitystä”, huomauttaa Tapio. 

Suomelle on nyt valittu uusi valtionpäämies tulevalle kuudelle vuodelle. Keskustanuoret lämpimästi onnittelee Alexander Stubbia valinnasta, ja toivottaa onnea vaativaan tehtävään näinä tuulisina aikoina! 

Lisätietoja

Jere Tapio

jere.tapio@keskustanuoret.fi

+358 40 760 9463