Ei enää yhtäkään uutta tragediaa

Kannanotot maanantai 19.02.2024

Viime viikolla maatamme on järkyttänyt Joensuun epäillyn lapsimurhan hirvittävät yksityiskohdat. Samalla esiin on noussut jälleen kerran keskustelu lastensuojelun kriisistä. 

“On kohtuutonta, että lastensuojelun resurssipulaan heräämiseksi vaaditaan nyt nähty tragedia. Erityisen huolissani olen siitä, ettei tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun olemme samojen keskustelujen äärellä. Nyt on aika toimia”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Valvira kertoi jo vuonna 2022 siitä, miten lastensuojelun asiakasmitoitukseen (2024 30 asiakasta/työntekijä) ei nykyresursseilla päästä ja miten tämä näkyy hidastuneina päätöksinä lastensuojeluasioissa. Viime vuonna Lastensuojelun Keskusliitto vaati riittävää resursointia lastensuojelutyöhön kohtaamisten vahvistamiseksi. Tämän lisäksi liitto vaati riittävää rahoitusta peruspalveluihin, jotka luovat pohjan perheiden hyvinvoinnille.

Perheiden peruspalvelut ja lastensuojelu siirtyivät sote-uudistuksessa hyvinvointialueiden toteutusvastuulle. Niiden ensiaskelten osalta ollaan suuren arvovalinnan äärellä, kohdistetaanko rahoitusta tarpeeksi myös ennaltaehkäiseviin palveluihin? Valtio odottaa ymmärrettävästi alueiden onnistuvan taittamaan kulukehitystään nopealla aikataululla. On kuitenkin käynyt hyvin selväksi, väestökehityksemme tahdin olevan sellainen, että kulujen pitäminen nykyisellä tasolla on jo itsessään suuri haaste.

“Tiukalla kulukurilla ja säästöpaineiden kasaamisella voidaan saada pikavoittoja valtiolle, mutta niiden hintalappu muodostuu pahoinvoinnin kasvuna ja inhimillisinä tragedioina. Siihen Suomella ei ole varaa! Viimeaikaiset esimerkit osoittavat, että hyvinvointialueiden työrauhan turvaaminen on hallituksen tärkein tehtävä. Palvelurakenteen ja kulujen tarkkailun aika on, kun tietoa on riittävästi ja toiminta vakaalla pohjalla”, huomauttaa Tapio. 

Lisätietoja

Jere Tapio

jere.tapio@keskustanuoret.fi

040 7609 463