Väsymys ja populismin vaara uhkaavat – rikkumaton tuki Ukrainalle.

Kannanotot lauantai 24.02.2024

Ukrainan sota on riehunut taukoamatta nyt kaksi vuotta. Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä varhain aamulla 24.2.2022, mikä järkytti koko maailmaa. Sota on ollut käänteentekevä tapahtuma Euroopan lähihistoriassa, mikä sysäsi Suomenkin miettimään liittoutumissuhteensa uudelleen. Olemme saaneet lukea ja nähdä sodan kauheuksista nyt omassa naapurustossamme. 

Ukraina on käynyt taistelua vapaan Euroopan etuvartiossa, mutta viime kuukausina Euroopan maiden ja lännen tuki on alkanut näyttää hiipumisen merkkejä. Yleinen väsymys ja Venäjä-ymmärrys ovat nostaneet puheenvuoroissa päätään ympäri Eurooppaa. Niin materiaalisen kuin moraalisen tuen säröily tietää kylmää kyytiä Ukrainalle, joten meidän tulee yhdistää omat rivimme. Hyökkäyksen vuosipäivänä meidän on uudistettava se sykähdyttävä tuki, jota sodan alettua kaksi vuotta sitten osoitimme.

Tässä hetkessä meidän on samalla katsottava Eurooppana itseämme peilistä. Eurooppa näyttää kääntyvän oikealle ja kansallismielisemmäksi, mikä on näkynyt tulevien EU-parlamenttivaalien mielipidekyselyissä. Kysymyksiä on herännyt eri maissa vaikkapa siitä, kuinka järkevää on antaa oman maan aseita ja kalustoa toiselle maalle jatkuvasti eikä ratkaisua silti näytä syntyvän. EU-maat eivät pysty pitämään lupauksiaan riittävästä ammustuotannosta. EU-kansalaisten on osoitettava vaalien gallupit vääriksi, sillä vakautta Ukrainan saamaan tukeen voidaan saada vain mahdollisimman yksimielisellä EU-parlamentilla. Tuki on saatava vakautettua kuitenkin jo ennen kesän vaaleja eurooppalaisten mielissä.

”EU näyttäytyy tällä hetkellä heikkona unionina, jota unkarilainen pirkkadiktaattori pitää pilkkanaan. Tie rauhaan on avattava, mutta suomalaisina tiedämme liiankin hyvin, että ilman vankkaa tukea rauhasta tulee Venäjän sanelema ja äärettömän kallis”, huomauttaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli härski loukkaus kansainvälistä oikeutta vastaan. Ratkaisun hakeminen taisteluteitse ei ole koskaan hyvä keino lähteä setvimään ulkosuhteiden ongelmia, vaan se kylvää katkeruuden ja vihan siemenen ihmisten mieliin pitkäksi aikaa. Nytkin ihmisiä kuolee koko ajan ja se heikentää Ukrainan elinvoimaa tulevan jälleenrakennuksenkin kannalta, jossa meidän eurooppalaisina ja EU:n kautta tulee aikanaan olla mukana. Siksi sota ei saa pitkittyä, vaan viimeistään nyt on tavalla tai toisella otettava ratkaiseva askel päästäksemme rauhaan. Venäjän ollessa kyseessä neuvottelutien aukeamista voi tosin olla toivotonta odottaa ja siten ainoa keino on suoda Ukrainalle ratkaiseva ja rikkumaton tukemme. Moraalin voima on sodassa menestymisen ensimmäinen edellytys, ja sitä Ukraina nyt uudelleen tarvitsee yhtenäiseltä Euroopalta.

”Paluun rauhaan täytyy aikanaan tapahtua hyökkäyksen uhriksi joutuneelle Ukrainalle edullisesti. Samoin populisteille tulee nyt vastata jämäkkyydellä; eurooppalainen äänestäjä osaltaan päättää tänä vuonna sen, kuinka Venäjä-mieliseksi Eurooppa kääntyy. Ukraina-tukea ei saisi vaalikampanjoinnissa tarkoituksella enempää politisoida. USA:n presidentinvaalit siintävät horisontissa toisena epävarmuustekijänä. Mahdollisimman pian täytyy saada aikaan Ukrainalle myönteinen ratkaisu”, linjaa Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri Lassi Oikkonen.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Puheenjohtaja
040 760 9463

Lassi Oikkonen
Kansainvälisten asioiden sihteeri
050 348 9502