Hallitus – hyvinvointia nakertamassa ja liikevoittoa rakentamassa

Kannanotot maanantai 26.02.2024

Viime viikolla eduskunnassa puhuttiin hyvinvointialueiden taloudesta. Tilanne on sanalla sanoen järkyttävä, kun hyvinvointialueet on hallituksen politiikan seurauksena puskettu miljardiluokan säästöpaineiden äärelle.

“Tilanne alueilla on järkyttävä ja päättäjille ahdistava. Vastuunkantajia on turha etsiä ministeriaitiosta, kun soteministeri Juuso siirtää vastuuta vuoroin ministeri Ikoselle tai Purralle ja kaikista useiten alueille. Hallitukselta ei ole kuultu vielä ensimmäistäkään konkreettista esitystä siitä, mistä alueet voisivat saada valtaisat säästöt kasaan”, huomauttaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

”Samalla, kun aluepäättäjiä on ministerien päätöksillä ajettu epäinhimillisten paineiden äärelle sopeutuksia hakiessa, on iso liuta hallituspuolueen kansanedustajia nostanut kytkintä valtuustoista. Viimeisenä joukkoon liittyi rahoitusratkaisujen päällä istuva valtiovarainministeri Purra. Nyt vaikuttaa siltä, että ministerit tietävät tasan tarkkaan, millä mitalla kurjuutta joudutaan jakamaan ja poistuvat varjoihin, ennen kuin aluepäättäjien on aika toteuttaa tehtävä ja kantaa ankara poliittinen vastuu ikävistä päätöksistä. Yksi sana tulee mieleen – rintamakarkuruus” jatkaa Keskustanuorten varapuheenjohtaja Maija Kymäläinen.

Sunnuntaina paine alueiden ympärillä kasvoi, kun kunta- ja alueministeri Ikonen kertoi HS:lle toivovansa alueilta “isoja harppauksia” ja vahvisti, ettei luvassa ole maakuntaveroa tai joustoja alijäämäisyyden taittamisen takarajaan, joka odottaa vuonna 2026. Ikonen kuitenkin ilmoitti hallituksen osoittavan 500 miljoonaa euroa yksityisten toimijoiden KELA-korvauksiin.

“Tehty valinta ei yllätä pääomapuolue kokoomukselta, mutta en voi kun ihmetellä, miten muu hallitus ei näe ratkaisujen läpi. Samalla kun henkitoreissaan olevaa julkista terveydenhuoltoa kurmuutetaan olan takaa lappaa ministeri nousukiidossa olevalle yksityiselle sektorille lisää rahaa. Tämä siitäkin huolimatta, että julkista puolta rasittaa huomattavasti mm. päivystysvelvoite, jota yksityisellä ei ole”, ärähtää Kymäläinen.

”Nyt näyttää siltä, että hallitus on kovaa vauhtia luomassa terveysvakuutusyhteiskuntaa, jossa maksukyky ja työsuhde-edut ovat mittari sille, millä tavoin yksilö voi terveyttään hoitaa. Se on vaarallista leikkiä ihmisten terveydellä ja turvallisuuden tunteella. Samassa paketissa myös palveluiden etäisyys kodeista tulee kasvamaan ja monissa kylissä sotepalvelun virkaa hoitaa vain ruumisauto”, päättää Tapio.

Keskustanuoret vaatii hallitukselta suunnanmuutosta. Ensiavuksi yksityisille toimijoille varatut 500 miljoonaa on ohjattava hyvinvointialueille, mutta sen lisäksi tarvitaan myös lisäpanostuksia. Vaikka hallinnollinen muutos ajettiin läpi viime kaudella on nykyinen hallitus se taho, jonka pitäisi sotea johtaa. Tällä hetkellä valinnat johtavat lähinnä turmion tielle.

Jere Tapio
Puheenjohtaja
040 760 9463

Maija Kymäläinen
Varapuheenjohtaja