Rohkeutta sinulle ja meille

Blogit torstai 29.02.2024

Usein kuulee tai näkee lauseen ”Rohkeutta on olla oma itsesi”. En aio tässä tekstissä kiistää lausetta, mutta pohtia sitä. Koin nimittäin jokunen aika sitten oivalluksen rohkeudesta ja haavoittuvuudesta, ja haluan jakaa sen teille.

Rohkeus ja haavoittuvuus kulkevat käsi kädessä. Haavoittuvuuksien paljastaminen vaatii rohkeutta. Käsiteltäessä asiaa lähinnä haavoittuvuuden näkökulmasta, olen mieltänyt sen lähinnä omista heikkouksista ja tunteista puhumiseksi, ja rohkeudesta luottaa muihin omien epävarmuuksien kohdalla. Tähän liittyvä oivallus on kuitenkin se, että haavoittuvuutta on myös omien mielipiteiden paljastaminen.

Ehkä hieman ristiriitaista on se, että miten politiikassa mukana oleva kokee mielipiteistänsä kertomisen jollain tapaa pelottavaksi? Sitä itsekin ihmettelen. Mutta ehkä se on täysin inhimillistä. Joistakin asioista mielipiteiden kertominen ei ole lainkaan vaikeaa, joistakin asioista taas on, ja tottakai se riippuu ympäristöstä ja seurasta. Tähän viittaa myös Helsingin yliopiston opiskelijoista tehty tutkimus, joka paljastaa sen, että joitakin puolueita tunnustavat kokevat helpommaksi mielipiteidensä kertomisen yliopistolla, toiset taas vaikeammaksi. Johonkin pisteeseen asti on ymmärrettävää, että esimerkiksi vegaanina yksin lihantuottajien tilaisuudessa voi olla vaikea paikka alkaa kertomaan mielipiteitään, tai toisinpäin. Vaatii rohkeutta ja haavoittuvuuden paljastamista uida vastavirtaan ja sanoa ääneen epäsuosittuja mielipiteitä.

Haluaisin vetää aiheesta viivoja puolueeseemme ja sen identiteettiin. Koen, että puolueellamme, ehkä myös sen jäsenillä oma itseni mukaan lukien, on vaikeuksia tuoda mielipidettään julki joissakin asioissa. Haluaisinkin kysyä sinulta lukija, ja samalla myös sinulta, Keskusta r.p., että uskallatko tuoda mielipiteesi julki riippumatta mielipiteestä ja seurasta, vai pelottaako joissain tilanteissa?

ps. Lopun kysymys ei ollut pelkästään retorinen, kuulen mielelläni kommentteja asiasta! Pistä Instagramissa viestiä @miinamaijasimonen tai Telegramissa @miinalaiva!

Miina-Maija Simonen

Kirjoittaja on Keskustanuorten liittohallituksen jäsen.