Harjoittaako Orpon hallitus kuukautispopulismia?

Kannanotot perjantai 08.03.2024

Vietämme tänä perjantaina kansainvälistä naistenpäivää. Kuukautisköyhyys on yhä tänä päivänä naisten ja kaikkien mensturoivien keskuudessa merkittävä ongelma. Plan International Suomen vuonna 2023 teettämän selvityksen mukaan jopa 22%:lla 15-24- vuotiaista on ollut silloin tällöin tai usein haasteita saada rahat riittämään kuukautistuotteiden hankintaan.

“Uskon, että mikäli vastaava ongelma koskisi meitä mieheksi itsensä identifioivia olisi tämä yhteiskunnallinen epäkohta korjattu jo ajat sitten. On kohtuutonta, että yksilöillä on vaikeuksia selvitä kustannuksista, joita aiheutuu kehon toiminnoista, joihin vaikuttamiseksi ei ole mahdollisuuksia.” tuumaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio

Petteri Orpon hallitus teki alkumetreillään päätöksen siirtää kuukautisvälineiden arvonlisäveroprosenttia yleisestä 24%:sta 14%:iin. Tätä voidaan pitää merkittävänä askeleena pois kuukautisköyhyydestä. Nyt hallituksen lisäsopeutuspöydällä on kuitenkin korotus myös alempiin arvonlisäverokantoihin.

“Mikäli hallitus päätyy nostamaan arvonlisäverotusta alemmissa kannoissa jää tehty verotuksellinen muutos vain halvaksi kuukautispopulismiksi. ALV-korotukseen liittyy myös muita sosiaalisia ongelmia, mutta kuukautiskysymyksen voisi ratkaista noudattamalla EU:n suositusta, ja siirtämällä kuukautisvälineet kokonaan arvonlisäverottomien tuotteiden joukkoon.” vaatii Tapio

Keskustanuoret vaativat, että hallitus pitää linjansa koskien kuukautisköyhyyden torjuntaa säästöpaineista huolimatta. Kaikkien sukupuolten tulee olla yhdenvertaisessa asemassa yhteiskunnassamme.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Puheenjohtaja
040 760 9463