Tasavallan presidentin tulikoe

Kannanotot maanantai 11.03.2024

Suomi heräsi tavallista rapeampaan maanantaiaamuun, kun lakkojen kevät otti jälleen uusia kierroksia. SAK ja osa sen jäsenjärjestöistä aloitti tänään kaksi viikkoa kestävät lakot, joiden vaikutuksen kohdistuvat ensisijaisesti vientiteollisuuteen. Tämän lisäksi vaikutuksia voi kohdistua mm. elintarvikkeiden saatavuuteen ja polttoaineen jakeluun.

”Suomen vastaus sotilaallisesti varustautuvaan itänaapuriin ja pohjamudissa kahlaavaan kansantalouteen tuntuu jakavan kansaa vihaisiin leireihin, miinoittaa oma maaperä huoltovarmuuteemme kohdistuvilla lakkotoimilla ja upottaa kaikki kasvupotentiaali lakkojen suohon. Voisi kuvitella tätä saduksi Hölmöläisistä, mutta ylin poliittinen johtomme elää sitä tällä hetkellä todeksi”, päivittelee Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Keskustanuorten mielestä on välttämätöntä, että vastakkainasettelun kierre ja kovenevat toimenpiteet saadaan pikaisesti pysähtymään. Suomi elää jo valmiiksi äärimmäisen vaikeaa ajanjaksoa, ja lakkokierre on omiaan vain syventämään ongelmia. Kovenevat toimet ja tulenarka tilanne ovat myös todella vaarallinen yhdistelmä kansallisen yhtenäisyyden kannalta.

”Hallituksen toimenpiteilleen asettamat tuotto-odottamat on jo moneen kertaan poltettu, ja viimeisimmän gallupin mukaan myös kannatus vuotaa. Samalla ay-liikkeen kovenevat otteet ovat saaneet osan kannattajista siirtymään katsomoon ja lisänneet bensaa niiden toimintaa vastustavien kansanliikkeiden liekkeihin. Korttipöydässä makaakin molemmista päädyistä jo pelimerkit ja muu pantiksi kelpaava. Peruuttaakaan ei tunnu voivan, sillä rationaalisten päämäärien sijaan menoa ohjaa nyt kasvojen menettämisen pelko”, pohtii Tapio.

Keskustanuorten näkökulmasta tilanne on ajautunut umpisolmuun, josta ei päästä ulos ilman ulkopuolista sovittelijaa. Historiallisesta perspektiivistä tehtävään sopisi erityisesti yksi henkilö – vasta tehtäväänsä astunut tasavallan presidentti Alexander Stubb.

”Se ei ehkä ole reilua, mutta Stubbin kyky nousta tämän armottoman arvovaltakiistan yläpuolelle tulee määrittelemään hänen arvoaan presidenttinä. Suomi leikkii tällä hetkellä todella vaarallista leikkiä ajaen kansalaisia toisiaan vastaan ja taloutta yhä syvemmälle suohon. Tietä ulos ei selvästi löydy ilman ulkopuolista sovittelijaa. Se rooli on nyt presidentille pedattu”, päättää Tapio.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Puheenjohtaja
040 760 9463