Purran makkaravero on väärä suunta

Blogit tiistai 02.04.2024

Purran makkaravero symboloi hallituksen irtaantumista tavallisen ihmisen arjesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra on ehdottanut lisäveroa transrasvoille. Transrasvoja suomalaiset saavat Sydänliiton mukaan maitotuotteista, juustosta, voista, leivonnaisista ja lihavalmisteista.

Lisävero lihalle ja maidolle nostaisi ruoan hintaa, samaten Purran väläyttämä ruoan arvonlisäveron kiristäminen.

Kun hallitus nostaa ruoan hintaa, joutuu useampi valitsemaan halvan ulkomaisen ruoan. Kaljan hintaa sentään laskettiin sentillä tai kahdella – hintalappu oli 25 miljoonaa euroa.

Talvella ruokaministeri Essayah arvioi maitolitran hinnaksi 30 senttiä. Jos tämä on Orpon hallituksen tietopohja, ei ole yllättävää, että lopputulos on näin vieraantunut suomalaisen arkitodellisuudesta. Etenkin pienituloisilla, työttömillä, eläkeläisillä ja opiskelijoilla on jo nyt vaikeuksia ruokalaskunsa kanssa.

Purra ja Orpo tehtailevat innolla lisäveroja. Samalla tuotot poltetaan mitä erikoisimpiin rahareikiin. Orpon hallitus on päättänyt muun muassa kohdentaa jättisummia Turun tunnin junaan, joka maksaa miljardeja.

Hallitus myös jakaa avokätisen veronalennuksen kovapalkkaisimmille suomalaisille. Veronmaksajien keskusliiton mukaan 14 000 euroa kuussa ansaitsevan kevennys on 1,3 prosenttiyksikköä, keskituloiselle veroale on 0,7 prosenttiyksikköä. Pieni- ja keskituloinen ei Orpon linjasta paljoa hyödy, toisin kuin suurituloinen.

Hallituksen säästölistan isoin leikkauskohde on julkinen terveydenhuolto, terveysasemat ja vanhainkodit. Jälki maakuntien palveluissa on karua.

Samalla yksityisille terveysfirmoille suuntautuvaa rahaa lisätään sadoilla miljoonilla euroilla. Siis jättivoitoissa piehtaroiville firmoille lisärahaa samalla, kun julkinen terveydenhuolto natisee liitoksistaan väestön vanhetessa.

Purran makkaravero on osa isoa kuvaa. Makkaraverossa yhdistyvät Orpon hallituksen arvovalinnat sekä ymmärryksen puute suomalaisen arjesta.

Kehysriihessä nämä päätökset voidaan korjata. Hallitus voi aloittaa siitä, että Purran makkaravero ja Orpon tunnin juna paiskataan biojätteeseen.

Keskustanuorten puheenjohtaja
Jere Tapio