Sote tarvitsee johtajan, ei kumileimaisinta – ministeri Juuson erottava

Kannanotot Uutiset lauantai 20.04.2024

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso antoi Helsingin Sanomille haastattelun, jossa hän kommentoi hallituksen läpikäymän kehysriihen vaikutuksia suomalaisten lääkäripalveluihin ja sosiaalipalveluihin. Keskustanuoret ovat järkyttyneet haastattelun sisällöstä, jossa ministeri totesi leikkauksien olleen itselleen yllätys ja vaikuttaminen päätöksiin vaikeaa.

“Sosiaali- ja terveysministerin vastuulla ei ole varaa puuhasteluun, sillä pöydällä ovat kysymykset ovat ihmiselämässä niitä kaikista merkityksellisimpiä – hoitoon pääsyä sairauden iskiessä tai avun saamista elämän suurien kriisien keskellä. Kommenttien perusteella kuulostaa siltä, että ministeri Juusolla puuttuu sekä ajantasainen tieto sektorinsa rahoituksesta, että minkäänlainen kyky puolustaa elintärkeitä palveluita valtiovarainministerin saksikäsiltä”, puhahtaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Tämän lisäksi huolta herättivät ministerin esittämät ratkaisuehdotukset leikkausten luomiin ongelmiin. Leikkausta sosiaalihuollon palveluihin (mm. kotihoito, päihde- ja mielenterveystyö, asumispalvelut, tai perhetyö) ministeri kommentoi seuraavasti: ”Varmaan minua mietityttää ihan sama mikä kaikkia muitakin mietityttää, että mikä se on se palvelu, mistä me säästetään se sata miljoonaa”. Terveyspalveluista puhuttaessa ministeriä jouduttiin muistuttamaan hallituksen omasta kirjauksesta koskien julkisen terveydenhuollon plastiikkakirurgisista toimenpiteistä leikkaamista. Ratkaisuna ongelmaan ministeri esitti Käypä Hoito-suositusten höllentämistä, joka ammuttiin välittömästi alas alan asiantuntijoiden toimesta. 

“Sosiaalihuollon palvelut ovat monelle vaikeuksien keskellä tarpoville perheille ja yksilöille henkireikä. Julkisella puolella suoritettava plastiikkakirurgia on puolestaan aina sairauteen kytkeytyvää ja luonteeltaan ennallistavaa tai korjaavaa – ei siis missään nimessä puhtaasti ulkonäköön kytkeytyvää. Hallitus on nyt ajanut nämä ihmiset löperöillä puheillaan suurten pelkojen äärelle, eikä ministerillä tunnu olevan minkään valtakunnan näkemystä siitä, miten nämä tärkeät palvelut turvataan”, summaa Tapio.

“Ikävä kyllä käy päivä päivältä selvemmäksi, ettei ministeri Juuso joko ole tehtäviensä tasalla tai, että hänet on jätetty valtioneuvoston ydinryhmästä ulos. Riippumatta siitä, kumpi tekijöistä on tilanteeseen johtanut on välttämätöntä, että vastuuministeriksi saadaan vakaa ja tekevä käsipari. Tilanne on vakava, eikä hallituksella ole varaa lisävirheisiin meidän jokaisen saaman hoidon, hoivan ja tuen kustannuksella”, päättää Tapio.