TikTokin yksilöinti on vahingollista – koko some-kenttä tarvitsee suunnanmuutoksen

Uutiset maanantai 29.04.2024

Viime viikon aikana keskustelu sosiaalisen median alustoista on käynyt kuumana. Alkusysäyksenä tälle toimi väitetty TikTok-haaste, jonka tavoitteena oli tuoda puukko mukaan kouluun. Tämän myötä useat toimijat ovat vaatineet TikTokin kieltämistä Suomessa perustuen sen haitallisiin sisältöihin ja erityisesti epämääräisiin Kiina-yhteyksiin. Keskustanuoret jakaa TikTokiin liittyvän huolen, mutta pelkää, että yksittäisen alustan nostaminen tikun nokkaan vesittää muutoin tarpeellisen keskustelun sosiaalisen median roolista yhteiskunnassamme.

”Tiktok on ehdottomasti jäävuoren huippu sosiaalisen median alustojen osalta. Sen alla on kuitenkin massiivinen ongelmien vuori. Alustan käyttäjä ei koskaan ole sen varsinainen asiakas, vaan puhdas kauppatavara mainosmarkkinoilla. Tämä on huomioitava myös synkempien päämäärien, kuten vaalivaikuttamisen saralla”, summaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Suurimpien somealustojen keskeinen päämäärä onkin tehdä alustoista mahdollisimman koukuttava. Tätä kutsutaan vakuuttavaksi teknologiaksi. Kilpailu koukuttavuuden äärellä onkin muovannut alustoja valtavasti. Ihmisistä kerättävä tieto (kuten jokainen reaktio ja selaintiedot) yhdistettynä tekoälyn ohjailemaan algoritmiin on luonut koneen, joka pyrkii vaikuttamaan sekä toimintaamme että ajatteluumme.

”Samaan aikaan, kun käyttäytymistieteiden osaajat ovat nousseet keskeiseen rooliin somejättien palkkalistoilla ovat erot ihmisten maailmankatsomuksissa ajautuneet poikkeukselliseen kahtiajakoon. Tämä on varsin loogista. Arvokysymykset sisältävät usein äärimmäisen vahvan tunnesiteen ja vahva tunnereaktio on yksi tehokkaimmista keinoista saada ihminen koukkuun”, pohtii Tapio.

Keskustanuoret näkee, että tulevissa eurovaaleissa on tarpeen käydä laajamittaista keskustelua siitä, miten somejättien toimintaympäristöä tulisi säännellä. Yksittäiselle valtiolle se on lähes mahdotonta, mutta EU:n kokoiselle talousmahdille muutos on mahdollinen.

”Esimerkiksi Facebookia ei enää tunnista samaksi alustaksi, mitä se aiemmin oli. Unionin on asetettava merkittäviä esteitä yksilöllisen tiedon varastoimiselle ja ohjailevien algoritmien käytölle, joko lainsäädännöllä tai verottamalla tietoa. Näin meidän olisi mahdollista painaa alustojen kohdalla ”reset-nappia” ja ottaa kontrolli takaisin”, ehdottaa Tapio.

”Tämä tarkoittaisi todennäköisimmin maksuperusteisia alustoja. Lähtökohtaisesti tämä on toki kuluttajalle harmiksi, mutta suuremmassa kuvassa luotan, että käyttäjän siirtyminen kauppatavarasta asiakkaaksi olisi askel terveempiä ja käyttäjäänsä aidosti kehittäviä alustoja kohti”, päättää Tapio.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Keskustanuorten puheenjohtaja
040 760 9463