Joskus se mersunkin kone vässyy – Joku roti opiskelijan kuritukseen! 

Kannanotot maanantai 06.05.2024

Keskustanuoret vaatii helpotusta opiskelijoiden tukalaan tilanteeseen rajujen leikkausten keskellä. 

Opiskelijat ovat joutuneet säästöliekille hallituksen tekemien leikkausten myötä kuluneen vuoden aikana – indeksijäädytykset, asumislisälle siirto ja näiden korvaaminen opintolainalla. Opiskelijat kokevat aitoa köyhyyttä, ja päättäjät todella ajattelevat sen olevan itse valittua erillisköyhyyttä, jolla ei ole mitään väliä. Keskustanuoret esittää keinonsa opiskelijoiden tilanteen parantamiseksi sillä välin, kun siirtymää perustuloon odotellaan. 

“Vähintä mitä hallitus voisi tehdä laittaessaan opiskelijat yhä enemmän lainapainotteisen tuen piiriin, olisi nostaa opintolainahyvitystä samassa suhteessa. Nykyinen opintolainahyvitys alkaa maksimilainamäärät huomioiden tuntua melko mitättömältä korvaukselta, etenkin kun vähemmistöllä opiskelijoilta on mahdollisuus säästää lainarahoja. Enemmistöllä koko raha menee aidosti elämiseen”, huomauttaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio

Opintolainahyvitys ei ole ainoa asia, jota Keskustanuoret toivoo korjattavaksi. Moni valmistuva opiskelija joutuu tällä hetkellä tukalaan tilanteeseen, kun siirtyy täysipäiväisesti työelämään samana vuonna, kun valmistuminen koittaa. Tämän myötä monelle opiskelijalle kotiutuu Kelalta ikävä kirje, jossa vaaditaan palautettavaksi kaikki edellisen vuoden opintotuet. 

“On yksinkertaisesti epäreilua, että valmistunut opiskelija siirtyy työelämään aktiiviseksi veronmaksajaksi, ja joutuu palauttamaan rahat, jotka on aidosti edellisenä vuonna joutunut käyttämään elämiseen opintojen aikana. Tähän on tultava muutos, ettei kukaan vitkuttele valmistumista ja työelämään siirtymistä Kelan vaatimien palautusten pelossa”, sanoo Tapio. 

Keskustanuoret vaatii opintotuen tulorajatarkastelusta lukukausikohtaista, ja opintolainahyvityksen korotusta suhteessa lainamääriin. Kaikkien on osallistuttava valtiontalouden talkoisiin, mutta tilanne on mennyt opiskelijoiden kohdalla liian pitkälle, kun opintotuen rakenteissa on valmiiksi näin paljon ongelmia.

Kannanotto on hyväksytty Keskustanuorten valtuuskunnassa 5.5.2024 Kouvolassa.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Keskustanuorten puheenjohtaja
jere.tapio(a)keskustanuoret.fi
+358 40 760 9463