Missä EU, siellä vaalit

Kannanotot torstai 09.05.2024

Euroopan parlamentin vaalit lähestyvät kovaa tahtia, mutta ketään ei tunnu kiinnostavan – etenkään nuoria. Liekö syynä vaaliväsymys, vai epätietoisuus Euroopan parlamentista? Monelle EU näyttäytyy vain tahona, joka sääntelee käyriä kurkkuja ja pullonkorkkeja. EU:ssa päätetään kuitenkin paljon myös nuoriin vaikuttavista, ja nuoria kiinnostavista teemoista.  

“EU tuntuu kaukaiselta, se ei ole nuorten vika emmekä saa väheksyä sen merkitystä EU:n tulevaisuudelle. Meillä nuorilla on kaikki mahdollisuudet olla innovatiivisia ja visioida uutta. EU:lla olisi paljon annettavaa nuorille, ideoikaa ja vaatikaa ehdokkailta innovatiivisuutta. Mielestäni esimerkiksi EU:n rahoittama opiskelijavaihto lukiolaisille ja amiksille olisi yksi konkreettinen tapa tuoda EU:ta osaksi nuorten arkea. Älkää tyytykö vaan antakaa äänenne kuulua”, kannustaa Keskustanuorten tuorein ehdokas Roosa Grönberg

“EU näkyy mahdollisuutena matkustaa ja lähteä vaihtoon toiseen EU-maahan vaivattomasti. EU:ssa tehdään myös hyvin paljon töitä yksilön tietoturvan ja oikeuksien eteen”, muistuttaa Keskustanuorten ehdokas Joonas Soukkio.

EU-vaaleissa nuorten äänestysaktiivisuus on ollut aina erityisen heikkoa, alle 25-vuotiaista vain 10% on äänestänyt Euroopan parlamentin vaaleissa. Muualla Euroopassa vuonna 2019 käydyissä vaaleissa nuoret nostivat äänestysaktiivisuuttaan, mutta Suomessa trendi ei näyttäydy samoin kuin monissa muissa EU-maissa.  

“On vaikea odottaa nuorilta kiinnostusta EU-vaaleihin, kun sitä ei tahdo löytyä vanhemmaltakaan väeltä. Tässä on medialla ja puolueilla syytä katsoa peiliin. EU-aiheista viestiminen kiinnostavalla tavalla on haastavaa, mutta siitä huolimatta se pitää ottaa tavoitteeksi. Vaaleista kertominen ei riitä, jos muulloin EU painuu unholaan”, huolehtii Keskustanuorten ehdokas Venla Kajan. 

“Näissä vaaleissa äänestetään paitsi Euroopan turvallisuudesta myös Euroopan tulevaisuudesta. Jotta maapallo on elinkelpoinen tulevaisuudessa, meidän on investoitava kestävän tulevaisuuden rakentamiseen tukemalla vihreää siirtymää. Siirtymää ei saa toteuttaa ehdoilla millä hyvänsä, vaan siirtymän on oltava reilu. Kaikki on pidettävä mukana. Vain kestävällä ja reilulla politiikalla eurooppalaisten hyvinvointi voi kasvaa”, huomauttaa Keskustanuorten ehdokas Valtteri Paakki. 

9.6.2024 äänestämme EU:n tulevaisuudesta. Toivomme että mahdollisimman moni nuori lähtee silloin uurnille, jotta aidosti tulevaisuuden EU:ssa elävät ovat myös päättämässä sen toimista! 

Lisätietoja:

Jere Tapio
Puheenjohtaja
040 760 9463