Piikki ei saa jäädä auki

Kannanotot perjantai 10.05.2024

Suomen valtion velka on paisunut jo yli 150 miljardin rajan. Yhtä ihmistä kohti se tekee noin 28 000 euroa. Nuorille ihmisille tulevaisuus näyttäytyy tällä hetkellä synkältä velkavuoren ja huoltosuhteen kaatuessa yhä harvenevien ikäluokkien kontolle. Nuori sukupolvemme ansaitsee nyt konkreettisia vastauksia ja Keskustanuoret vaatii, että pääministeri Orpo kutsuu koolle parlamentaarisen työryhmän tehtävänään tuottaa nuorille sukupolville sitoumus siitä, ettei valtionvelasta jätetä euroakaan heidän maksettavakseen.

Suomen tilanne aiheuttaa nuoressa sukupolvessa paljon surua ja huolta. Ilmastokriisin ja luontokadon uhka ei hälvene. Väestömme ikärakenne uhkaa ajaa sosiaali- ja terveyspalvelut perikatoon. Kaiken kukkuraksi valtion velanotosta on tullut lähes pysäyttämätön vyöry. 

”Ero oman synnyinvuoteni 56 000 lapsen ja viime vuonna syntyneiden 43 200 lapsen välillä on järkyttävä sekin. Nyt elämän polkuaan aloittaa itsenäisen Suomen historian pienin ikäluokka, jonka niskaan nykykehityksellä kasataan vastuu rapautuneista ekosysteemeistä ja ennen kaikkea syvällä velkasuossa rämpivästä taloudesta. Tätä taakkaa he joutuvat kantamaan tilanteessa, jossa heitä on äärimmäisen vähän verrattuan eläköityneisiin sukupolviin. On äärimmäisen epäreilua, mikäli poliittinen järjestelmä ei kykene säästämään ikäpolveamme ja eritoten tuoreinta sukupolveamme tältä epäinhimilliseltä velkasavotalta”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio. 

”Orpon-Purran hallituksen säästöt on revitty eritoten suomalaisen nuorison selkänahasta. Koulutus ja taloudellinen mielenrauha ovat molemmat tulilinjalla ja monesta nuoresta tuntuu, ettei hänellä ole valtiomme silmissä mitään merkitystä. Lupaus siitä, että nykyiset aikuispolvet hoitavat piikkinsä ennen vahtivuoron päättymistä olisi vähintä, mitä koeteltu nuorisomme ansaitsisi”, Tapio jatkaa.

Konsensuskeskeinen lähestymistapa suurten haasteiden äärellä ei ole Suomelle lainkaan poikkeuksellinen suunta. Jo 1970-luvulla puhuttiin ”Korpilammen hengestä”, kun Suomen hallitus ja työmarkkinoiden osapuolet molemmilta puolilta pöytää löysivät toisensa ja rakensivat sekä sopua, että yhteisen tavoitetilan tulevalle. Keskustanuoret kokee, että näiden poikkeuksellisten haasteiden äärellä olisi pitkästä aikaa irrotettava poliittisesta kilvoittelusta ja palattava vanhojen toimivien reseptien äärelle.

”Viisimiljoonainen kansamme ei ole kertaakaan sen historiassa pärjännyt riitelemällä ja kahtia jakautumalla. Kaikista vähiten se pärjää, jos kasvatamme sukupolvellisen näköalattomia ja vihaisia nuoria historiallisen suurten myrskyjen ratkaisijoiksi. On aika lyödä viisaat päät yhteen ja rakentaa Suomen polku ulos tuuliajolta”, päättää Tapio. 

Jere Tapio
Keskustanuorten puheenjohtaja