Suoritin vaihto-opiskelun Itävallan Grazissa viime keväänä. Voin hyvällä omatunnolla sanoa, että kyseessä oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Myönnän, että aloin epäröimään päätöstäni lähdön kynnyksellä: Kyseessähän oli kokonaan vieras ja maa uudet ihmiset, uusi ja tuntematon. Lopulta juuri tämä oli yksi vaihto-opiskelun parhaista puolista.
Moni saattaa miettiä, jääkö vaihto-opiskelun vuoksi erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi työelämässä tai järjestöissä väliin. Tämä ainakin itselläni oli huolenaiheena, sillä tarjolla olisi ollut mitä mielenkiintoisempia luottamustehtäviä. Ajattelen kuitenkin, että mielenkiintoiset luottamustehtävät odottavat kyllä ensi vuonnakin ja monta vuotta siitä eteenpäin, mutta paras mahdollisuus vaihto-opiskeluun oli juuri nyt.
Mikä siinä vaihto-opiskelussa oli sitten parasta? Asioita olisi loputtomasti, mutta mainitsen muutaman: uudet (kansainväliset) ystävät, erilaisiin kulttuureihin ja itseensä tutustuminen sekä kielitaidon kehittyminen. Vaihto-opiskelijayhteisö, ainakin Grazissa, oli erityisen avoin ja samanhenkisiä ystäviä löysi helposti. Samanlainen elämäntilanne ja halu löytää uusia ystäviä uudelta paikkakunnalta varmistivat tämän.
En tietenkään väitä, että jokainen hetki vaihdon aikana oli silkkaa euforiaa ja autuutta. Esimerkiksi tenttistressi painoi päälle sielläkin, ja myönnän, että muutamina iltoina saatoin kaivata takaisin Suomeen.
Vaihto-opiskelussa hienoa on myös se, että paitsi opit paljon kohdemaan kulttuurista, opit myös paljon muilta vaihtokavereilta ympäri maailman. Yksi hauskimmista keskusteluista oli, kun kiinalainen kaverimme ihmetteli, miksi haluamme ruskettua. Kiinalaiset kun pyrkivät päinvastoin välttämään ruskettumista. Oli kuitenkin silmiä avaavaa huomata, että loppujen lopuksi ihmiset ovat hyvin samankaltaisia riippumatta kotimaasta.
Blogikirjoituksen sanoma onkin tiivistettynä: lähde vaihto-opiskelemaan, et varmasti tule katumaan päätöstäsi! Opit paljon niin muista kulttuureista kuin itsestäsi.
Lauri Salo
Kansainvälisen jaoston jäsen