Stop amisten kyykyttämiselle!

Kannanotot perjantai 16.08.2024

YLE paljasti tällä viikolla Kelan tekemiä päivityksiä tukipäätöksien taustana käytettävään etuusohjeeseen. Ohjeen kirjausta on muokattu tavalla, joka sulkee ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevan nuoren ulos toimeentulotuen piiristä ja ohjaa hänet nostamaan opintolainaa. Samassa tilanteessa oleva lukiolainen puolestaan on oikeutettu toimeentulotukeen ilman lainataakan synnyttämistä.

“Kaikista kohtuuttominta tässä tilanteessa on se, että linjaus koskettaa etupäässä nuoria, jotka ovat vanhempien vaikean varallisuustilanteen johdosta erityisasemassa, eikä heidän voida odottaa saavan tukea opintoihin kotoa”, summaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Keskustanuorten mielestä on pöyristyttävää eriarvoistaa toisen asteen opiskelijoita keskenään tällä tavalla. Käytännössä rajanvetona on käytetty ammattikoulusta saatavaa ammatillista pätevyyttä. Tämä on kuitenkin tulkintana ongelmallinen, mikäli samanaikaisesti tavoittelemme korkeakoulutusasteen nostoa. Siihen päästäksemme myös useampi ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva laajentaa osaamistaan myös ylemmän tutkinnon kautta.

“Pahimmillaan tällä tulkinnalla luodaan kehitys, jossa vaikeasta tilanteesta ponnistava nuori ajetaan heti aikuiselämän kynnykseltä velkakierteeseen. Samalla taloudellisen tilanteen synnyttämä paine voi ohjata nuoren perääntymään haaveistaan jatkaa kouluttautumistaan myös korkea-asteelle saakka. Kaventuvien ikäluokkien Suomella ei ole tällaiseen kehitykseen todellakaan varaa”, huomauttaa Tapio.

“Laajemmin tarkasteltuna tämä on jatkoa pitkälle listalle ammatillista koulutusta ja amiksia halveksuvaa kehitystä. Yksiköiden keskittämisen myötä monen nuoren kohtalona on muutto kotoa jo toisella asteella. Rahoitusleikkauksia koulutukseen on tehty niin liukuhihnalta, että varaa pitää opiskelijoita kolmen vuoden ajan koulussa ei tunnu löytyvän. Samalla kuitenkin odotetaan, että yhä useamman kohdalla ammattikoulu ei jäisi ainoaksi tutkinnoksi. Sen tavoitteen saavuttaminen vaatisi kuitenkin riittävää arvostusta, vakaampia resursseja ja ennen kaikkea tukea opintiellä”, Tapio vaatii.

Kelan linjauksen juurisyyt löytyvät kuitenkin Sosiaali- ja Terveysministeriössä Kataisen hallituksen aikana laaditusta ohjeistuksesta. Katseet kääntyvät täten sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoseen, jolta Keskustanuoret vaativat pikaisia toimia epäsuhdan korjaamiseksi.