Opiskelija kuittaa laskun hallituksen laiskuudesta

Kannanotot keskiviikko 21.08.2024

Opetusministeriön lakiluonnos opiskelijoiden siirtämisestä asumislisän piiriin lähti lausuntokierrokselle viime maanantaina. HS uutisoi asumislisälle siirtämisen aiheuttavan tarpeen toimeentulotukeen jopa 19 000 opiskelijalle. Keskustanuoret on huolissaan esityksen vaikutuksista opiskelijoiden toimeentuloon.

“Siirtyminen takaisin asumislisään on äärimmäisen suppea ja epäreilu ratkaisu aitoon ongelmaan. Vanhanaikaista opiskelija-asumista ei yksinkertaisesti ole enää olemassa ja hallitus on kaiken huipuksi leikannut ARA-rahoitusta, jolla sitä voitaisiin luoda. Silti se puskee uppiniskaisesti läpi purkkaratkaisun, jolla opiskelijat pudotetaan taloudelliseen ahdinkoon ja jonottamaan asuntoja joita ei enää ole”, päivittelee Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Asumislisäratkaisu ei vaikuta vain kuukausittaisiin tuloihin, vaan se on käytettävissä pelkästään opiskelukuukausina. Suurimmalle osalle opiskelijoista tämä tarkoittaa kesäaikaisen asumisen tuen poistumista kokonaan. 

“Asumislisäratkaisu lisää byrokratiaa, sillä opiskelijat joutuvat jatkossa hakemaan kesäkuukausille vaihtoehtoista toimeentuloa, jos kesätöitä ei ole saatavilla. Tänä kesänä nähtiin, että kaikilla aloilla kesätöitäkään ei ole vanhaan tapaan saatavilla. Mitä jos tilanne on tulevaisuudessa sama?” kysyy Tapio. 

“Asumistukimenojen hallitsematon kasvu on aito yhteiskunnallinen ongelma. Onkin suuri pettymys, että hallitus tuntuu päätyvän sen ympärillä laiskimpaan mahdolliseen ratkaisuun – opiskelijoiden kurittamiseen. Vähimmäisratkaisuna voisi pitää ARA-panostuksia, joiden avulla kohtuuhintainen asuminen olisi useamman opiskelijan käsien ulottuvilla. Eikä pahasti yskivä rakennusalakaan pahastuisi asuntotuotannon tuomista lisäkeikoista”, päättää puheenjohtaja Tapio.