Opiskelija kotiin ja raksamiehet kotoa töihin – Investointituet liikkeelle, Orpon hallitus!

Kannanotot tiistai 27.08.2024

Opiskelijat ovat ajautuneet Petteri Orpon hallituksen aikana erityissuojeluksesta tuuliajolle. Viime viikolla julkaisimme kannanoton, jossa kritisoimme hallituksen päätöstä siirtää opiskelijat yleiseltä asumistuelta asumislisälle.

“Olen edelleen sitä mieltä, että opiskelijoiden kurimuksen syventäminen vain 57 miljoonan euron tähden on silkkaa ilkeämielisyyttä, kun rahaa samanaikaisesti löytyy tunnin junan, oluen veroalen ja liikevoitoissa kierivien terveysjättien tarpeisiin lähes miljarditolkulla. Jos ja kun kykyä peruuttaa ei ole, on kuitenkin akuutisti ratkaistava polttava kysymys markkinoilta kadonneiden soluasuntojen ympärillä”, Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio summaa.

Opiskelijoiden, sekä muiden erityisryhmien, kuten ikäihmisten, nuorison ja vammaisten asumistarpeisiin on perinteisesti vastattu valtion hallinnoiman asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen eli ARA:n kautta. Yhtenä instrumenttina tälle ovat investointiavustukset, joiden määrä vaihtelee muissa ryhmissä 15-50% välillä ja opiskelijahankkeissa 7%:n tasolla. Loppu rahoituksesta saadaan ulkopuolelta esimerkiksi asuntosäätiölle saatavan korkotukilainan avulla. Keskustanuoret esittävät, että huutavaan asuntopulaan vastataan välittömästi ohjaamalla rahoitusta uusien kohteiden tuotantoon.

“Nurkkaan ajetut opiskelijamme ansaitsevat vähimmillään mahdollisuuden vaikuttaa suurimpaan yksittäiseen kulueräänsä, eli asumiseen. Samalla syvällä sukeltavassa rakennusalassamme piilee maamme kasvun kynnyskysymys. Mikäli suuntaamme muutaman kymmenen miljoonan alkupanoksen investointiavustuksiin, saataisi sillä parhaimmillaan jopa satojen miljoonien edestä rakennustyötä läpi maan. Samassa paketissa loisimme opiskelijoille keinon reagoida tukalaan tilanteeseen taloutensa parissa”, Tapio ehdottaa.