Valitse suomalainen ruoka tänään ja huomenna

Blogit keskiviikko 04.09.2024

Tänään 4.9. vietetään suomalaisen ruoan päivää.

Kotimainen ruoantuotanto ja ruokaketju ansaitsee kiitoksen. Ilman sitä ei meillä olisi mitä syödä, mitä viedä, ja ilman sitä meillä olisi huomattavasti vähemmän työpaikkoja ja sitä kautta myös verotuloja.

Ruokaketjussa on kyse mahdottoman monesta vaiheesta: aina pellolta maanviljelijän luota jatkojalostukseen, logistiikkaan ja lopulta kuluttajan valinnan kohteeksi kaupan hyllyyn. Kotimaisessa ruuassa on kyse turvallisuudesta ja huoltovarmuudesta – siitä onko ruokaa omasta takaa tarpeeksi, jos sitä ei ulkomailta tuotaisi enää ollenkaan. Suomalainen ruoka on myös vastuullisesti ja turvallisesti tuotettua, ja sen jäljittäminen on helppoa millä voi varmistaa sen, että ruoka on myös tuotettu lähellä.

Katse osuu kuluttajan päätöksen lisäksi myös julkiseen puoleen: kuntiin ja hyvinvointialueisiin. Se ruoan määrä, joka tarjotaan julkisten palveluiden yhteydessä, niin kouluissa kuin sairaaloissa on suuri. Onko päättäjillä siis rohkeus ja ennenkaikkea ymmärrys nähdä ruokapalveluiden kautta tarjoiltavan ruuan alkuperä muunakin kuin kulueränä? Minusta pitäisi olla.

Paikallisten yrittäjien ja maatalouden tukeminen ei ole vain sanoja: se on tekoja ja valintoja. Valitse suomalainen, lähellä tuotettu ruoka tänään ja huomennakin.

Aino Kylälehtonen
Liittohallituksen jäsen