Järjestötyö on kivaa! 

Blogit maanantai 16.09.2024

Opiskelen järjestö- ja nuorisotyön yhteisöpedagogiksi, ja suoritin harjoitteluni opinnollistamalla sen poliittisen suunnittelijan työssäni Keskustanuorilla. Harjoittelun aiheena oli viestintä- ja verkostotyö järjestöissä, joten se sujahti työnkuvaani erinomaisesti – opinnollistamiseen kuuluvat tehtävät kuitenkin antoivat uutta näkökulmaa työtehtäviin järjestössä!  

Osaamista opinnollistaen! 

Myös opinnollistamisen kohdalla harjoitteluun sisältyi mm. tiedonhakua työnantajastani, ja pääsinkin pohtimaan Keskustanuorten sekä muiden poliittisten nuorisojärjestöjen tarkoitusta yhteiskunnallisesti enemmän kuin yleensä. Poliittiset nuorisojärjestöt ovat tärkeä osa sekä poliittista että järjestöllistä kenttää, ja niiden merkitys yhteiskunnallisessa kasvatuksessa on valtava. Poliittiset nuorisojärjestöt tuovat politiikan lähemmäs nuoria, ne ovat usein puolueita selkokielisempiä, ja keskittyvät ennen kaikkea tulevaisuuteen.  

Järjestöjen merkitys yhteiskunnassa 

Järjestötyö on jatkuvassa murroksessa, ja sen tulevaisuuteen vaikuttavat monet erilaiset seikat. Nuorten kaventuva vapaa-ajan määrä saa pohtimaan tarkemmin millaiseen harrastustoimintaan lähteä mukaan, ja valtion vaikea taloustilanne vaikuttaa väistämättä myös monien järjestöjen rahoitukseen kaikkien ministeriöiden alla – onkin toivottavaa, että poliitikot näkevät, mikä järjestöjen ja etenkin nuorisojärjestöjen merkitys on yhteiskunnassamme.  

Yhteiskunnallisen kasvatuksen lisäksi poliittiset nuorisojärjestöt tarjoavat nuorille yhteisön, jossa tuoda omat mielipiteensä näkyväksi, ja keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa, ne tarjoavat osallisuuden kokemuksia, ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Järjestöjen tarjoamat tehtävät ovat myös arvokasta oppia tulevaisuuden opintoja ja työelämää varten – ne tuovat nuorelle taitoja itsensä johtamisesta tapahtumien järjestämiseen, ja viestinnästä kokoustekniikkaan. 

Miksi harjoittelijoita järjestöön? 

Järjestöjen kannattaa ehdottomasti ottaa harjoittelijoita, tai mahdollistaa työn opinnollistamista yhteisössään. Jokainen harjoittelija tuo mukanaan uutta näkökulmaa työyhteisöön, ja miettii asioita mahdollisesti myös laatikon ulkopuolelta. Harjoitteluihin sisältyvät tehtävät antavat myös pohdinnan aihetta järjestön kehittämiseen, palveluiden rakentamiseen ja erilaisten työtehtävien hoitamiseen! 

Olivia Löytänen
Poliittinen suunnittelija, yhteisöpedagogiopiskelija