Yhteiskunta töihin – syntyvyyskuopasta ei päästä pelkällä rahalla

Kannanotot keskiviikko 16.10.2024

Väestöliitto julkaisi viime viikolla ehdotuksen toimenpiteistä, joilla ihmiset saataisiin kohti toivottua lapsilukua. Keskustanuoret on huolissaan syntyvyyskuopasta, ja näkee ehdotuksessa paljon hyviä toimenpiteitä. Poliittiseen keskusteluun siirtyessä on kuitenkin syytä välttää muutama keskeinen sudenkuoppa.

”Ensiksi on tunnistettava, että me emme voi itseämme tästä ongelmasta ostaa ulos – siksi on aivan keskeistä välttää huutokauppa tämän tärkeän teeman äärellä ja tarkastella yhteiskuntaa kokonaisvaltaisesti. Syitä toivotun lapsiluvun jäämisessä toiveeksi on yhtä monta kuin perheitäkin. Rahalla voi kuitenkin olla merkittävä vaikutuksensa nimenomaan ajoituksen kohdalla, ja siksi meidän täytyy olla valmiita panostamaan haasteeseen myös taloudellisten tukien kautta. Väestöliiton esittämä malli on mielestäni kiehtova, joskin rinnalla tulisi myös pohtia mm. opintotuen huoltajakorotuksen tai ensimmäisestä lapsesta saatavan lapsilisän tasoa”, mainitsee Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Yhä kasvava opintolainataakka, ja epävarmuus työelämästä pätkätöiden myötä aiheuttaa nuorissa ymmärrettävää huolta. 

Keskustanuoret näkee, että yhteiskunnan ja esimerkiksi työelämän asenteissa on edelleen huomattavasti parantamisen varaa sen suhteen, miten lapsihaaveita halutaan lähteä toteuttamaan. Raskaussyrjintää näkyy edelleen työpaikoilla, vaikka sen väitetään olevan olematonta, ja moni etenkin nuori nainen pelkää uransa puolesta, jos tahtoo perheellistyä nuorena.

”Perhevapaauudistus oli tarpeellinen toimenpide, mutta siihen suhtautumisessa on edelleen monella alalla parantamisen varaa. Jokaisella perheellä on toki vapaus valita oma toimintamallinsa, mutta toivottavaa olisi, ettei kumpikaan aikuinen joutuisi tekemään erityistä valintaa sen suhteen, ottaako lapsen vai uran”, huomauttaa Tapio.

Samalla Keskustanuoret tahtovat kiinnittää huomiota myös muutoksiin arvoissa, asenteissa ja elämäntyylissä. Keskustanuoret toivovat, ettei keskustelua käydä syyllistämällä kenenkään yksilöllisiä valintoja. Tietoisuutta syntyvyyteen liittyvistä rajoista ja tukea parisuhteiden kestävyyteen kuitenkin tarvitaan, jotta taustalla olevat toiveet lapsiluvusta saataisiin täyttymään mahdollisimman pitkälle.

”Parisuhteen konsepti on haurastunut merkittävästi. Osin tämän taustalla on ihmisten rohkeus vaatia ihmissuhteiltaan enemmän, joka on vain positiivinen asia. Samalla on havaittavissa selkeä tarve parisuhteen eri tukipalveluille, jotta ratkaistavissa olevat ongelmat voitaisiin ratkoa paria vaihtamatta. Samalla on myös nähtävissä, että nuoruutta halutaan jatkaa aiempaa pidemmälle, ja kuluttamista sekä elämyksiä pidetään aiempaa keskeisemmässä roolissa. Tämäkään ei itsessään ole moitittavaa. Näkisin kuitenkin tarpeellisena muistuttaa biologisista reunaehdoista erityisesti meitä nuoria miehiä, joiden kohdalla ne eivät välttämättä ole osa elämän kokonaisvaltaisempaa suunnittelua”, Tapio pohtii.

Keskustanuoret tunnistaa, että perheen perustamisessa on keskeistä myös se, millaisena vanhemmat näkevät edessä olevan yhteiskunnan ja eritoten sen tulevaisuuden. Tämän osalta terveiset Orpon-Purran hallitukselle ovat selvät. 


”Konkreettisena esityksenä muistuttaisin myös kanssa-aikuisten merkityksestä. Kaupungistumisen myötä railo lähisukulaisten välillä on revennyt jopa satojen kilometrien mittaiseksi. Tämän johdosta on myös vastattava kysymykseen siitä, mistä vanhemmat saavat tukea lapsen kasvatukseen ja hoitoon. On äärimmäisen lyhytnäköistä poistaa avustuksia monilta kansalaisyhteiskunnan toimijoilta, joiden kautta tukea vanhemmuuteen on saatu – konkreettisin esimerkki tästä on MLL:n lastenhoitopalvelu, jonka viisikymmenvuotinen taival on nyt tulossa tiensä päähän. Lienee myös paikallaan pohtia tukimuotoja, joilla isovanhempien osallisuutta perheen arkeen voisi tukea nykyistä vahvemmin”, esittää puheenjohtaja Tapio.

”Tyhjenevät työmarkkinat, perikatoon ajetut peruspalvelut ja tyhjiin hupeneva ostovoima painavat monen nuoren aikuisen mieltä, eikä tulevaisuuskuvaa varsinaisesti auta se, että päälle heilutellaan saksia ja luvataan, että lisää kurjuutta on jaossa. Tarvitaan viesti toivosta, kasvusta ja paremmasta huomispäivästä, sekä aito palvelulupaus koulutuksesta ja vaikkapa terveydenhuollosta. Ilman näitä peruspalikoita ei ole ihme, että haaveista huolimatta perheellistymistä pantataan kovien aikojen ylitse”, päättää puheenjohtaja Tapio.