Ministeri Grahn-Laasonen, lopeta mummojen koijaaminen!

Kannanotot tiistai 22.10.2024

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotti hallituksen suunnitelmista uudelleenohjata yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksiin suunnattua rahoitusta. Keskustanuoret näkee liikkeen oikean suuntaisena, mutta auttamatta riittämättömänä.

”On oikein, että hallitus reagoi murskaavaan näyttöön Kela-korvausten surkeasta vaikuttavuudesta yleisesti jaeltuna. Nyt nähty korjausehdotus ja erityisesti sen 65-vuotiaille tarkoitettu ”valinnanvapauskokeilu” on kuitenkin auttamatta täynnä reikiä”, Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio summaa.

Keskustanuoret ei usko, että hoidon tarpeeseen kyetään aidosti vaikuttamaan ohjaamalla ikäihmisiä yleislääkärin vastaanotolle. Käyntiä seuraavien jatkotoimien, kuten eri tutkimusten hinta yksityisellä palveluntuottajalla on puolestaan valtiorahoitteiseksi kestämätön. Täten pelkona on, että esitetty malli vain johtaa asiakkaan pomppimiseen palveluntarjoajien välillä ja pahimmillaan hoitopolun hidastumiseen entisestään.

”Ikäihmisillä on varsin perusteltu huoli venyvistä hoitojonoista ja tärkeiden lääkäripalveluiden saatavuudesta. On mielestäni mautonta luoda populistinen Kela-paketti, jonka varjolla lupaillaan nopeampaa palvelua ja lääkärin kohtaamista yksityisen palveluntarjoajan hoivissa. Todellisuudessa rahoituksen rahkeet riittävät siihen, että hoitojonosta pääsee käymään yleislääkärillä vain todetakseen, että on aika kaivaa lompakko taskusta, tai palata takaisin julkisen jonoon odottamaan sitä samaa kuvausta tai tutkimusta, jota oli muutenkin odottelemassa”, Tapio huomauttaa.

”Vielä suurempi emävale on uskotella, että yksityisen tarjoajan kautta palveluita saataisi ulotettua yhä useammalle paikkakunnalle. Terveystalot ja Mehiläiset toimivat tottakai markkinaehtoisesti ja voittoa tavoitellen – kuten osakeyhtiöiden kuuluukin. Niiden markkina on yksi vahvimmin keskittyviä, ja on mahdotonta nähdä, että yksin Kela-korvausten avulla toimijat saataisiin hajauttamaan toimipisteitään myös syvälle maakuntien Suomeen”, toteaa Tapio.

Keskustanuoret kiittää kuitenkin hallitusta esimerkiksi hintakaton selvittämisestä ja panostuksista hedelmöityshoitojen korvattavuuteen. Kokonaiskuvan osalta maku on silti karvas, ja toiveissa olisi kokonaisvaltaisempaa terveydenhuoltojärjestelmän tarkastelua markkinavetoisten pikavoittojen epätoivoisen metsästämisen sijaan.

”Meille Keskustanuorissa on yhdentekevää kuka palvelun toteuttaa, kunhan palvelua on. Kokoomukselle tuntuu puolestaan olevan yhdentekevää, onko palvelua, kunhan sen toteuttaa yksityinen taho. Kannustaisimme palaamaan tarkastelussa esimerkiksi ammatinharjoittajamallin äärelle – siinä hyvinvointialueella olisi aito mahdollisuus osoittaa yksityiselle toimijalle seutu, jolla palvelutarvetta voidaan paikata”, päättää puheenjohtaja Tapio.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Keskustanuorten puheenjohtaja
040 760 9463