Tyhjät jauhelihahyllyt eivät ole enää poikkeus, vaan yhä tutumpi näky suomalaisissa kaupoissa. Samaan aikaan, kun jauhelihan kulutus on kasvanut, kotimainen tuotanto hiipuu. Tilanne on vakava, ja syy on selvä: tuottajahinta ei ole noussut tuotantokustannusten mukana.
”Maatalousyrittäjät eivät saa työstään reilua korvausta. Liian alhainen hinta alkutuotannon tuotteesta tekee kannattavan tuotannon mahdottomaksi. Monet suomalaiset ruuantuottajat joutuvatkin lopettamaan toimintansa, eivät omasta halustaan, vaan pakosta”, huomauttaa Keskustanuorten varapuheenjohtaja Maija Kymäläinen.
Jotta maatalousyrityksiä voidaan kehittää kestävästi ja kilpailukykyisesti, on investointitukien tasoa nostettava merkittävästi. Nykyisellä tukitasolla pankit eivät ole valmiita rahoittamaan riittävän suuria ja tehokkaita yksiköitä, mikä jarruttaa koko alan uudistumista ja kasvua.
Myös ruoan viennin kasvattaminen on olennainen osa kannattavuuden ja huoltovarmuuden turvaamista. Kuluttajien ostotottumusten muuttuessa ja heidän ostaessa yhä halvempia elintarvikkeita, voidaan nykyinen tuotannon volyymi tai jopa laajentaminen turvata viemällä laadukkaita tuotteita myös ulkomaille, missä ollaan valmiita maksamaan puhtaasta ruoasta.
”Ruuantuotannon kriisissä ei ole kyse vain taloudellisesta näkökulmasta. Siinä on kyse koko Suomen huoltovarmuudesta. Mikäli kotimanen tuotanto ajetaan alas, heikkenee omavaraisuutemme ja altistamme koko Suomen ruokahuollon kriiseille, kuten toimitusketjujen katkeamiselle sekä hintapiikeille”, jatkaa Keskustanuorten varapuheenjohtaja Antti Paunonen.
Orpon hallitusohjelmassa esitetään monia hyviä maatalouspoliittisia linjauksia, jotka eivät kuitenkaan korreloi kaupan hyllylle tai maatalousyrittäjän kukkaroon. Keskustanuoret vaatii aidosti vaikuttavia toimia, jotta kotimainen ja puhdas ruoantuotanto saadaan turvattua. Nyt on hallituksen aika näyttää arvostuksensa ruoantuottajia ja suomalaista ruoantuotantoa kohtaan – ilman viljelijää ei ole ruokaa!