Keskustanuorten toimintavuosi 2021
Keskustanuorten vuosi 2021 oli osaltaan jatkumoa edellisen vuoden poikkeusaikaan. Uudet etätapahtumat ja teemawebinaarit värittivät sisätilojen harmautta ja loivat uusia mahdollisuuksia jäsenistölle.
Pidentynyt kuntavaalien ehdokasasettelu ja varsinainen vaalitoiminta poiki jälleen hienoja tuloksia: Keskustanuoret sai eniten alle 25-vuotiaita valtuutettuja kaikista puolueista, yhteensä 55. Meillä on myös Suomen nuorin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Kokonaisuudessaan nuoria keskustalaisia valittiin valtuustojen varsinaiseksi jäseneksi 137 ja varajäseneksi 216. Melkoinen joukko vaikuttajia!
Vaalitoiminnan lisäksi vuoden aikana esiin nousseita teemoja olivat kouluväkivalta, monipaikkaisuus ja asevelvollisuuden kehittäminen. Nuorten keskustalaisten vaikuttajien alullepanema kouluväkivalta rikoslakiin – kansalaisaloite sai maaliskuussa täyteen vaaditut 50 000 allekirjoitusta ja eteni eduskunnan käsittelyyn. Keskustanuoret liittona ja piirijärjestöinä laativat vuonna 2021 yli 90 kannanottoa, joista monet yhteistyössä sisarjärjestö Keskustaopiskelijoiden sekä muiden poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa.
Valtakunnalliset tapahtumat
Lumimyrskyn korvasi etätapahtuma Karanteenikarnevaali, jossa kantavana teemana oli oman mielen jaksamisen kehittäminen. Lisäksi keskityttiin tulevaisuuden tutkimukseen sekä kuultiin eduskunnan ajankohtaisia kuulumisia. Kekkosen Haarikan kilpailussa keskityttiin kuntavaalien somekuviin ja videoihin.
Sääntömääräinen valtuuskunnan, eli Keskustanuorten vuosikokous, jouduttiin pitämään toistamiseen etäyhteyksin ja jälleen yksipäiväisenä. Sääntömääräisten asioiden lisäksi käsiteltiin Keskustanuorten tiekartta maailman rauhaan -ohjelma kymmenellä teesillään. Poliittisia aloitteita käsiteltiin 39 ja järjestöllisiä 11.
Joka toinen vuosi järjestettävät Kesäpäivät korvattiin tällä kertaa lyhytelokuvakilpailuna valtuuskunnan iltaohjelmana. KenuOscar-palkintogaala keräsi keskustanuoret Zoomin ääreen katsomaan seitsemän piirin kilpailutöitä 13 eri palkintokategoriassa. Eniten palkintoja kotiin veivät Pirkanmaan ja Pohjois-Karjalan piirit molemmat kolmella pystillä. Kilpailutöitä arvosteli viisi arvovaltaista nuorkeskustan aatteeseen perehtynyttä tuomaria.
Kesän jälkeen oli lopultakin livetapahtuman aika, kun Keskustanuoret ympäri Suomen matkasivat Satakunnan Kokemäelle riemukkaaseen Elokoulu-tapahtumaan. Ohjelmassa oli muun muassa eduskunnan kuulumisia, erätaukokeskustelua sekä työpajoja uuteen strategiaan liittyen. Illalla osallistujat pääsivät pitkän ajan jälkeen verkostoitumaan kasvotusten viettäen aikaa leirinuotiolla makkaraa paistaen.
Koko vuoden odotetuin tapahtuma oli syksyn liittokokous, joka pidettiin Lapissa Torniossa. 93 aloitteen käsittelyn lisäksi Keskustanuorille hyväksyttiin uusi strategia, digi- ja talouspoliittiset ohjelmat sekä aluevaalitavoitteet ja tavoiteohjelma vuodelle 2022. Keskustanuoret sai uuden puheenjohtajan, Aleksi Sandroosin, sekä uudet varapuheenjohtajat ja jäsenet liittohallitukseen.
Kirsikkana kakun päällä Keskustanuorten vuosi huipentui 75+1 -vuosijuhliin, jota täydensi myös teemaseminaari. Juhlatilaisuudessa entiset ja nykyiset keskustanuoret jakoivat muistojaan ja suuntasivat katseensa myös tulevaisuuteen. Voikin hyvin sanoa: kerran keskustanuori, aina keskustanuori.
Keskustanuoret jatkoi entistä monipuolisempana koulutusjärjestönä. Maaseudun Sivitysliiton kanssa toteutettu Moodle-koulutusalusta tuli jäsenille tutuksi sekä vaalimateriaalien kuin järjestötyön tietopankin ytimenä. Viestinnässä Keskustanuoret on raikastanut ilmettään Instagramissa sekä ottanut myös vähitellen haltuunsa TikTokin.
Keskustanuorten oman Juuri-lehden lakkauttamisen jälkeen ajankohtaisia uutisia on välitetty jäsenille kuukausittaisella Juureva-uutiskirjeellä.
Toimintavuoden aikana ei myöskään unohdettu vaikuttaa varsinaiseen puolueen linjaan. Nuoret työskentelivät aktiivisesti niin työryhmissä, puoluevaltuuston kokouksissa kuin Uusi verso -koulutuksessa. Kansainvälisen jaoston jäseniä osallistui aktiivisesti LYMEC:n, NCF:n ja IFLRY:n toimintaan edellisvuosien tapaan.