Tänään, syyskuun 15. päivänä, vietetään Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) julistamaa kansainvälistä demokratiapäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa niin maailman päättäjiä kuin jokaista yksittäistä ihmistä demokratian tärkeydestä.
Demokratia on monelle meistä suomalaisista itsestäänselvyys. Olemme syntyneet hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa meillä jokaisella on muun muassa vapaus osallistua poliittiseen päätöksentekoon, oikeus sanan- ja mielipiteen vapauteen sekä mahdollisuus seurata vapaata lehdistöä.
On kuitenkin tunnistettava, ettei demokratia ole itsestäänselvyys koko maailmassa. Maailmaan mahtuu monta valtiota, joissa ei ole tietoa avoimista vaaleista tai mahdollisuuksia osallistua poliittiseen päätöksentekoon.
Samalla on todettava, että demokratian yllä on ollut jo pidemmän aikaa tummia pilviä: demokraattisia yhteiskuntia on viime vuosien aikana haastettu niin sisältä kuin ulkoa. Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistaminen sekä Venäjän raakalaismainen ja täysin kansainvälisen oikeuden vastainen hyökkäys Ukrainaan ovat esimerkkejä autoritäärisistä voimista, jotka pyrkivät jopa tuhoamaan demokraattisia yhteiskuntia.
Demokratia on järjestelmänä lopulta hauras, ja perustuu pitkälti ihmisten väliseen luottamukseen sekä yhteiskunnan yhteisen hyvän tavoitteluun. Samalla se harvoin on täydellistä, eikä ainakaan koskaan valmista.
Demokratian on elettävä ajassa, mutta sen on samalla kestettävä aikaa. Tässä työssä poliittisilla puolueilla on erityinen rooli: niiden tehtävänä on niin kehittää kuin ylläpitää nykyistä demokraattista poliittista järjestelmää samalla kun ne rakentavat ihanteellista yhteiskuntaa.
Demokratiaa tulee puolustaa joka päivä, sillä sen olemassaoloa kyseenalaistetaan päivittäin.
Pahinta on, mikäli turrumme demokratiaan.
Arttu Laaksonen
Varsinais-Suomen Keskustanuorten varapuheenjohtaja