Kuka sammuttaa valot?

keskiviikko 11.09.2024

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria on osana aloittamiaan yhteistoimintaneuvotteluita vähentämässä myös ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja vuodelle 2025. Laaja ammatillinen koulutus maakunnassa on työvoiman saannin yksi peruskivi alueen yrityksille. Onko maakunnassa vara laskea osaavat nuoret opiskelemaan ammattiaan muualle ja samalla menettää heidän potentiaalinsa työllistyä oman alueen yrityksiin?

Riverian yhtymähallituksen torstaina 29.8 pitämässä kokouksessa aloituspaikkojen vähennystä onneksi loivennettiin alkuperäisestä suunnitelmasta, kiitos siitä. Vaarana oli alun perin esimerkiksi Nurmeksen yksikön osalta, että kokonaisia koulutusaloja olisi jouduttu jättämään ilman aloituspaikkoja. Pahimmalta onneksi vältyttiin.

Suunta on silti alaspäin. Tehdään aloituspaikkojen vähennys sitten hitaasti tai nopeasti, niin silti se johtaa lopulta samaan lopputulokseen. Jossain kohtaa se tarkoittaa joidenkin yksiköiden osalta, ettei uusia paikkoja enää ole tarjolla. Lopputulos on sama.

On tietysti ymmärrettävää, että ikäluokkien pienentyessä myös uusien opiskelijoiden määrä sitä mukaa vähenee, jolloin opetukseen käytettävissä olevia resursseja on kohdennettava uudelleen. Tässä on syytä kuitenkin käyttää tarkkaa harkintaa. Kun valot kerran sammutetaan, niitä on vaikea enää sytyttää uudelleen.

On myös opiskelijoiden etu, että mahdollisuus tutkinnon suorittamiseen on lähellä omaa kotipaikkakuntaa. Opiskelemaan lähtö ja muuttaminen toiselle paikkakunnalle on iso muutos nuoren elämässä, eivätkä kaikki ole siihen valmiita vielä heti peruskoulun jälkeen. Toiselle paikkakunnalle muutto vaatii myös suuren taloudellisen satsauksen, mikä ei aina välttämättä edes ole mahdollista.

Lisäksi maakuntamme työttömyystilastot puhuvat aloituspaikkojen säilyttämisen puolesta. Uuden kouluttautumalla tai aiemman tutkinnon täydentäminen ovat yksi tärkeä keino työttömyyden ehkäisyssä. Lisäksi se mahdollistaa myös uusien työtehtävien helpomman vastaanottamisen.

Ammatillinen koulutus on maakuntamme tulevaisuuden yksi kulmakivi. Nyt siis jäitä hattuun ja pidetään maakunnan pyörät pyörimässä.

Paavo Korhonen
Keskustanuorten Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja