Kokoomus, harvat vai kaikki mukana säästöissä?

lauantai 28.09.2024

Kuopion Keskustaopiskelijat ja Pohjois-Savon Keskustanuoret kiittää niitä kaikkia valtuustopuolueita ja valtuutettuja sekä muita toimijoita, jotka puolustivat keväällä talouden tasapainotusohjelman yhteydessä lasten ja nuorten oikeuksia ja etua. Kuopio on laajalla, puoluerajat ylittävällä päätöksellä mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa, jolloin olisi ollut kaksinaismoralistista tehdä säästöjä juuri lasten ja nuorten kustannuksella.

Etenkään, jos ennen sitä ei olla valmiita tekemään tai edes tarkastelemaan kaikkia muita toimenpiteitä, vaan suljetaan kategorisesti sopeutustoimia, kuten maltillinen kunnallisveron korotus ulkopuolelle puhtaan ideologisesti.

Kuten nuorisovaltuuston puheenjohtajakin keväällä valtuuston kokouksessa muistutti, liian usein päätöksenteossa lasten ja nuorten ääntä ei kuulla.

Ei ole oikeudenmukaista kohdistaa leikkauksia kohtuuttoman pienelle osalle kuopiolaisia, etenkään lapsiperheille. Kokoomukselle tämä on toki hallituksesta tuttua, mutta Kuopion päätöksenteossa tulee myös jatkossa tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi talouden tasapainotuksessa sitä, ettei toimivia päiväkoteja ja kouluja lakkauteta lähiöissä ja kylillä, jolloin säästöt kohdistuisivat kyseisten päiväkotien ja koulujen perheille. Sen sijaan kunnallisveron maltillisella 0,1 % korottamisella ja sopeutuksen kohdentamisella esimerkiksi omaisuus ja konsernirakenteeseen säästöt olisivat kohdistuneet paljon laajemmalle joukolle kuopiolaisia.

Ja kun säästöt kohdistuvat laajalle joukolle, se myös tarkoittaa sitä, ettei säästöt ole kohtuuttomia kenellekään. Esimerkiksi 0,1 % veronkorotus tarkoittaisi 40 000 euron vuosituloilla noin 40 euron veronkorotusta vuodessa.

Sen sijaan kylä- tai lähiökoulun lakkauttaminen tarkoittaa lapsille ja nuorille pidempiä koulumatkoja, vapaa-ajan vähentymistä ja sitä kautta mahdollisesti harrastusten vähentymistä. Ja perheille myös konkreettisesti mahdollisesti tuhansien eurojen lisäkuluja vuodessa pitkittyvien matkojen takia.

Kokoomukselta ei olla kuultu muuta kuin ideologista pöyristymistä kunnallisveron korottamisesta. Ei siis perusteluita sille, miksi 40 euron veronkorotus vuodessa olisi huonompi asia, kuin säästöjen kohdistaminen lapsiperheille sekä koulujen ja päiväkotien lakkauttaminen. Ehkä siis kokoomusta ei hallituksen lisäksi haittaa tehdä epäoikeudenmukaista politiikkaa myöskään Kuopiossa.

Venla Kajan, Pohjois-Savon Keskustanuoret
Joel Kohvakka, Kuopion Keskustaopiskelijat