Opetushallitus ja THL ilmoittivat tänään luovansa suositukset lasten ja nuorten digilaitteiden käytölle. Tervehdin keskustelunavausta lasten vahvemmasta suojelemisesta, sekä ympäristöjen vaikutusten arviointia suurella ilolla. Kansallisen lainsäädännön puitteissa käyttörajoitukset ja ikärajat ovat nopein väylä suojella lapsia, mutta toivon, ettei keskustelussa tyydytä vain siihen. Meidän on nimittäin käytävä vaikea keskustelu somejäteistä ja somealustojen epäterveestä toiminnasta, josta kärsivät kaikki.
Ei ole missään määrin sattumaa, että somealustoista on tullut dopamiiniautomaatteja, joiden tarkoitus on varastaa käyttäjänsä huomio – usein suututtaen hänet ja usuttamalla laumat käyttäjiä toisiaan vastaan mitä turhimpien kysymysten äärelle. Se on puhdasta markkinalogiikkaa, jossa me käyttäjät huomioinemme olemme kaupankäynnin väline mainostajien huutokaupassa. Somealustat uusine mahdollisuuksineen ja häkellytävine kasvutahteineen hurmasivat meidät, ja emme ajoissa huomanneet ajavamme itseämme ihmiskokeeseen, jota emme aidosti tarvitse.
Tämä toimintalogiikka on harvinaisen kirkkaasti nähtävillä, kun vertailee alkuaikojen Facebookia nykypäivän alustoihin. Alussa ihminen oli puikoissa päättäen täysin itsenäisesti sen, ketä kuuntelee ja seuraa ja kaikki sisältö näytettiin käyttäjälle aikajärjestyksessä. Siitä on tultu ympäristöön, joka pakkosyöttää mahdollisimman tunteisiinvetoavaa sisältöä ja jonka päämääränä on koukuttaa. Tämä on mahdollista, koska käyttäjän jokainen liike ja valinta on kerätty talteen ja syötetty tekoälyn opeteltavaksi – tehtävänään luoda yksilöstä profiili ja testata keinoja pitää hänet koukussa. Eikä liene sattumaa, että käyttäytymistieteilijät ovat alustojen keskeisintä työvoimaa.
Suomi yksin ei pärjää näille kansainvälisille jäteille, mutta Euroopan Unionin on mahdollista panna kampoihin. Tuoreen digikomissaari Virkkusen onkin viipymättä avattava keskustelu siitä, miten me toden teolla panemme tälle epäterveelle bisnekselle kampoihin. Mielestäni resepti on selvä, ja kodin laitteista tuttu – on painettava reset-nappulaa. Ohjailevien algoritmien käyttö on kiellettävä ja yksilöitävän tiedon keräämistä rajoitettava tiukasti.
Tämä ei rajoita yksilön sananvapauksia vaan palauttaa vallan yksilölle itselleen. Kirjoittaa saa edelleen vapaasti, mutta jatkossa jokainen valitsee keskusteluympäristönsä itse, ilman algoritmien voimallista avustusta. Tämän avulla voimme sekä tervehdyttää keskustelukulttuuriamme, että suojella kehittyvässä iässä olevia lapsia ja nuoria, joiden aivoille turboahdettu dopamiinin syöttö algoritmein on aivan väistämättä haitaksi. Todennäköisesti tämä johtaisi alustojen jäsenmaksuun. Tämä on harmillista, mutta toisaalta nähtävä myös mahdollisuutena – silloin alustat joutuvat muokkaamaan toimintaansa niin, että ne tuottavat pääasialliselle asiakkaalleen – ihmiselle – mahdollisimman paljon hyvää.
Lisätietoja:
Jere Tapio
Keskustanuorten puheenjohtaja
040 760 9463