Alueellinen opintolainahyvitys olisi ratkaisu moneen ongelmaan

perjantai 15.12.2023

Viime aikoina on jälleen keskusteltu alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta, jota Marinin hallitus suunnitteli ja joka vuosi sitten kaatui loppumetreillä. Kokeilussa maksettaisiin hyvitystä henkilöille, jotka asuvat ja työskentelevät alueella, johon kuuluu 25 kuntaa Itä- ja Pohjois-Suomesta. Keskustan eduskuntaryhmä teki 1.12. lakialoitteen alueellisen opintolainahyvityksen kokeilun toteuttamisesta vuosina 2024–2027. Kokeilun toteutuminen on kuitenkin epätodennäköistä nykyisellä hallituskaudella.

Opintolainojen määrä on viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi, sillä pelkällä opintorahalla on hyvin vaikeaa tulla toimeen. Lisäksi korkojen nousu aiheuttaa haasteita lainojen takaisinmaksussa. Orpon hallitus päätti korottaa lainatakauksen määrää 200 eurolla kuukaudessa, mutta määräajassa valmistumisen jälkeen maksettavaa opintolainahyvitystä ei korotettu vastaavasti. Opiskelijat ovatkin suuren päätöksen edessä: ottaako lainaa ja samalla riski siitä, että opinnot eivät tulekaan määräajassa suoritetuksi, vaiko yrittää sinnitellä opintorahalla ja mahdollisesti tehdä töitä opintojen ohella.

Samaan aikaan Itä- ja Pohjois-Suomessa ongelmana on väestön väheneminen, etenkin nuorten osalta. Työpaikkoja on vaikea saada täytettyä ja verotulot laskevat. Hallitusohjelma ei tilannetta korjaa, koska sen panostukset kohdistuvat Etelä- ja Länsi-Suomeen. Alueellinen opintolainahyvitys olisi helpotus tilanteeseen: kun korkeakouluista valmistuneilla olisi kannustin muuttaa töihin harvaan asutulle alueelle, se toisi uutta elinvoimaa, ja opiskelijoiden taloudellinen tilanne paranisi.

Lisätietoja:

Mikko J. Miettinen
puheenjohtaja, Joensuun Keskustaopiskelijat
hallituksen jäsen, Pohjois-Karjalan Keskustanuoret

97.mikko.miettinen@gmail.com