Eikö hallitus ymmärrä nokipannukahvien ja makkaranpaiston merkitystä hyvinvoinnille?

tiistai 21.11.2023

Tämä ei voi mennä näin.

Helsingin Sanomien (17.11.2023) mukaan kolmasosa valtion ylläpitämistä retkeilijöiden taukopaikoista aiotaan lakkauttaa. Metsähallituksen luontopalvelut toimivat ympäristöministeriön ohjauksessa. Luontopalvelut vievät puita yhteensä 1600 kohteeseen muun muassa laavuille, keittokatoksiin, autiotupiin ja telttailualueille ympäri maata. Orpon hallitus suunnittelee käyttävänsä luonnonsuojeluun kolmanneksen vähemmän rahaa kuin aikaisempi hallitus, vaikka ympäristöministeriöllä on hallinnonaloista pienin kululuokka, tänä vuonna kulut alle 0,5% valtion menoista.  

Keskustanuoria ympäri maan kokoontui Siikaisten mökkimaisemissa. Totesimme jälleen kerran yhdessä kuinka paljon arvostamme luontoa ja mahdollisuutta ulkoiluun raittiissa ilmassa, makkaranpaistoa nuotiopaikalla ja ruskaretkiä kansallispuistoissa. 

Mietitäänpäs mitä HS:n näkemä Metsähallituksen Luontopalveluiden säästösuunnitelman toteutuminen käytännössä merkitsisi. Monet retkimakkarat voi jäädä paistamatta, jos laavut päästetään ränsistymään. Luontopalveluiden muutosneuvotteluissa on ilmoitettu vähennystarpeeksi noin seitsemäsosa henkilöstöstä. Metsähallituksen Luontopalveluiden luontopalvelujohtaja Henrik Janssonin mukaan neuvotellaan huollon vähentämisestä, eikä kaikissa tapauksissa täydestä taukopaikan lakkauttamisesta. Me keskustanuoret näemme huollon vähentämisenkin ongelmallisena, sillä ihmiset alkavat välttelemään kunnostamattomia retkeilypaikkoja. Kynnys retkeilylle voi nousta, jos esimerkiksi lapsiperheelle turvallinen retkeilypaikka sijaitsee pitkän automatkan päässä.  

Niin kuin me kaikki tiedämme keskittymiskyky on usein koetuksella. On tarkkaavuuden ja keskittymisen vaikeuksia, esimerkiksi ADHD-diagnoosit ovat yleistyneet viime vuosina. Pienikin reippailu luonnossa piristää ja kirkastaa mieltä. Mieli Ry toteaakin, että tutkimusten mukaan keskittymiskyvyn paranemiseen tarvitaan 10-55 minuuttia metsässä. Mielialan kohenemiseen riittää tutkimuksen mukaan kaksikymmentä minuuttia ja viisi minuuttia metsässä vähentää stressihormoni kortisolin määrää veressä.   

Retki laavulle nokipannukahveille ystävän kanssa tukee mielen hyvinvointia. Mielestämme nämä asiat ovat ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja mielenterveystyötä parhaimmillaan.

Tämä ei voi mennä näin, emme voi hyväksyä Metsähallituksen Luontopalvelujen toimintaan suunniteltuja säästöjä. Vaadimme Orpon hallitusta perumaan nämä suunnitellut leikkaukset. 

Siikaisissa 18.11.2023. 

Laura Töykkälä, 
Satakunnan Keskustanuorten varapuheenjohtaja 
laura.toykkala77(a)gmail.com

Ilmari Vuorela, 
Varsinais-Suomen Keskustanuorten varapuheenjohtaja

ilmari.vuorela(a)gmail.com