Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten blogi: Olisiko valintakoemateriaalin maksullisuudesta jo aika luopua?

perjantai 28.04.2023

Opiskelun yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen on kiinnitetty viime vuosien aikana entistä enemmän huomiota. Laajennettu oppivelvollisuus tuli voimaan vuonna 2021 mahdollistaen jokaiselle nuorelle ilmaisen toisen asteen koulutuksen. Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus on siis huomioitu hyvin ennen nuoren täysi-ikäistymistä.

Kolmannelle asteelle hakeutuessa saavutettavuutta ei ole vielä täysin huomioitu kaikilla aloilla. Ammattikorkeakoulujen valintakokeissa testataan lukiossa ja ammattikoulussa opittuja taitoja, joten hakeminen on tehty jokaiselle saavutettavaksi. Valintakoemateriaalia ei siis tarvitse ostaa. Yliopistoon hakiessa valintakoemateriaalit eivät kuitenkaan kaikilla aloilla ole ilmaisia.

Oikeustieteellisen painetun valintakoemateriaalin hinta vuonna 2022 oli 234,90 euroa. Vuoden 2023 materiaalipaketti maksoi 129,90 euroa. Materiaali tulee ilmaisena saataville sähköisenä, mikä mahdollistaa opiskelun läppärin näytöltä. Hakijoissa on kuitenkin erilaisia oppijoita. Toisille sopivat sähköiset kirjat ja ruudun tuijottaminen, ja toiset taas haluavat lukea paperisia sivuja. Painettujen kirjojen hankkiminen ei voi kuitenkaan olla vain niiden lysti, joille raha ei ole ongelma. Jokaisen hakijan tulisi voida lähteä valintakoekilpailuun samalta viivalta.

Yliopistokoulutuksien haussa on viime vuosien aikana lisääntynyt näyttöreitit, joiden kautta voi päästä sisälle yliopistoon. Näyttöreitti on ilmainen tapa, jossa kaikki hakijat ovat samalla lähtöviivalla. Aloilla, joilla näyttöreitit ja lukion oppimäärään pohjautuvat pääsykokeet eivät ole mahdollisia, tulisi suosia kaikille samanhintaisia materiaaleja, olivat ne sitten sähköisenä tai paperilla.

Louna Yli-Hemminki
Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten hallituksen jäsen