Halpuutus ja vastuunkanto eivät kulje käsi kädessä

torstai 18.01.2024

Suomen suurin kauppaketju S-ryhmä ilmoitti taas laskevansa 400:n Xtra-tuoteryhmänsä tuotteen hintoja keskimäärin viidellä prosentilla. Vuoden sisällä hintojen lasku on jo kolmas kerta. Halpuutuskampanjaa kauppajätti perustelee vastuullisuudella ja vastuunkannolla, kun se tukee asiakasomistajiaan elinkustannusten noustessa tinkimällä omasta katteestaan.

On toki ymmärrettävää, että inflaation myötä halvemmille tuotteille on enemmän kysyntää. Erityisesti opiskelijoille ja muille pienituloisille kauppojen omat merkit tarjoavat oikein ymmärrettävän säästökeino, jota käytän välillä itsekin. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota tuotteiden alkuperään. Täysin kotimaiseksi tuotteen paljastaa tuttu joutsenmerkki sekä ”Hyvää Suomesta”- ja ”Ruokaa omasta maasta”- merkinnät.

Xtra-tuotteista vastuullisuusmerkkejä saa kuitenkin etsiä kissojen ja koirien kanssa, eikä niitä tunnu löytyvän millään. Ei tietenkään – onhan esimerkiksi Xtra-jauhelihan alkuperä Saksassa. Samoin saksalaista alkuperää on myös muisssa tuoteryhmän tuotteissa kuten maitorahkassa ja juustoissa.

Kaupan toiminta on kaukana vastuullisesta. Koronakriisin ja Ukrainan sodan myötä alkaneella keskustelulla Suomen huoltovarmuudesta ei tunnu olevan mitään vaikutusta kaupan päätöksenteossa. Sen sijaan kuluttajia kannustetaan halvoilla hinnoilla ja paremmilla esillepanoilla ostamaan ulkomaalaista alkuperää olevia tuotteita suomalaisten sijaan, mikä entisestään syventää kotimaisen maatalouden ahdinkoa.

Tosiasia on se, että me tarvitsemme ruokaa myös tulevaisuudessa. Ilmasto ja maailma muuttuvat. Mistä meille pohjolaan tuodaan ruokaa, kun maatalouden edellytykset Etelä- ja Keski-Euroopassa kuihtuvat ja ruokaa pitäisi viedä muuallekin maailmaan? Maataloutta ei noin vain nosteta takaisin jaloilleen, jos se kerran laitetaan polvilleen. Tämä on myös turvallisuuskysymys.

Suurimman vastuun kotimaisen ruokaketjun toimivuudesta kantaa kauppa. On myös kaupan etu, että myös tulevaisuudessa meille kaikille on tarjolla vastuullista ja puhdasta suomalaista ruokaa.

Paavo Korhonen

Keskustanuorten Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja

Nurmes