Nuorena opiskelijana ja samaan aikaan töitä tekevänä monipaikkainen elämä on tullut tutuksi. Testattua on tullut perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, työterveys, yksityinen palveluntuottaja sekä opiskeluterveydenhuolto ja tietysti se, miten nämä pelittävät yhteen – tai siis eivät pelitä. Hajanaisia kantamerkintöjä kyllä löytyy, mutta hoitoketjut ovat katkenneet ja tiedot jääneet matkan varrelle useamman kuin kerran. Potilasturvallisuus, oikea-aikainen hoito ja sujuvat hoitoketjut eivät toimi, jos terveyteen liittyvät tärkeät tiedot jäävät matkan varrelle eivätkä palvelut keskustele keskenään. Tämä on kestämätön tilanne jokaisen ihmisen kohdalla. Jos minä en pysy tämän perässä, niin kuinka iäkkäät isovanhempani voisivat selvitä tästä viidakosta?
Digitalisaatio ja teknologian kehitys tuovat apua ja uusia mahdollisuuksia terveyspalveluihin. Katson, että esimerkiksi etäyhteyksien käyttö terveyspalveluissa voi olla monen ihmisen kohdalla toimiva, hyvä ja nopea ratkaisu. Etäyhteyksillä ja elektroniikalla ei kuitenkaan korvata kaikkia terveyspalveluja, vaan aitoa kohtaamista tarvitaan edelleenkin. On myös huomattava, että kaikilla ihmisillä ei ole välttämättä kykyä tai tarvittavaa digitaalista laitetta, mitä etäyhteyksien käyttö edellyttää. Asuipa ihminen kaupungin ytimessä tai harvaan asutulla seudulla, niin hoivaa, huolenpitoa ja turvaa tulee saada läheltä ja oikea-aikaisesti. Tämä on myös vaikuttavaa ennaltaehkäisyä.
Nykyisten palveluiden järjestämistapaa on pakko uudistaa, jotta selviämme tulevaisuuden kasvavista palvelutarpeista väestön ikääntyessä. Asiat on järjestettävä uudella tavalla, entistä luovemmin ja fiksummin sekä digipalveluita hyväksi käyttäen. Nyt ei luoda hallintohimmelöitä, vaan selkeytetään sitä. Tehdään yhden luukun periaatteesta totisinta totta. Yhdellä yhteydenotolla hoitoon – digipalveluita apuna käyttäen.
Hanna Markkanen
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten piirihallituksen varajäsen
Keskustanuorten liiton puheenjohtaja 2020-2021
aluevaaliehdokas Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella