Helsingin Keskustanuoret: Hyvinvointialueiden ja Helsingin tulee alkaa tuoda osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa ulkomailta

maanantai 30.01.2023

Sosiaali- ja terveydenhoitoalalla vallitsee ankara ja paheneva työvoimapula koko Suomessa. Alan vetovoimaisuus on kärsinyt erityisesti koronan aikana, kun resursseista on ollut auttamattomasti pulaa. Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, koska syntyvyyttä on haastavaa lisätä.


”Yksityiset yritykset, kuten Attendo ovat alkaneet rekrytä työvoimaa suoraan lähtömaista, kuten Filippiineiltä. Julkisen sektorin olisi herättävä tähän ja alettava proaktiivisesti luomaan koulutuskeskuksia, joissa koulutettaisiin terveydenhuoltoalan ammatti suomalaisten säädösten ja opetussuunnitelmien mukaisesti. Samalla opetettaisiin suomen kieli. Kun ammatti- ja kielitaito ovat tavoitetasolla, tarjotaan henkilölle työpaikka Suomesta. ” ohjeistaa piirin puheenjohtaja Joonatan Laine.


Koulutuksen aikana työstä annetaan realistinen kuva tulevien työntekijöiden oikeuksien takaamiseksi. Viisumeita ei tarvitsisi erikseen lähteä hakemaan, vaan työlupa annettaisiin ketterästi ja tukea asunnon hakuun tulisi Suomen päästä. Suomi ei tällä hetkellä ole ihmisten tiedossa, eikä orgaaninen vetovoima ole ollut tarpeeksi voimakasta. Tulee myös pohtia polku, jolla kansalaisuus olisi saavutettavissa. Helsingin Keskustanuoret vaativat toimia ja aktiivisuutta vanhenevan Suomen hoitoon.

Lisätietoa:
Joonatan Laine
Keskustanuorten Helsingin piiri ry
puheenjohtaja
Puh. 044 2000 499