Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman tulee vastata myös nuorten tarpeita 

torstai 27.04.2023

Pohjois-Karjalan Hyvinvointialue on laittanut lausuntokierrokselle sotepalveluiden palveluverkkosuunnitelman, josta lausuntoja toivotaan kolmesta hieman erilaisista ratkaisuskenaariosta. Pohjois-Karjalan Keskustanuoret haluaa osaltaan muistuttaa päätöksentekijöitä, kuntia ja muita lausunnon antavia tahoja nuorten palveluntarpeista koskien hyvinvointipalveluita. Nykypäivänä nuoret eivät ole välttämättä valveutuneita omista oikeuksistaan, palveluistaan ja vaikutusmahdollisuuksista koskien hyvinvointipalveluita. Herää huoli, jääkö nuorten ääni paitsioon, kun suuret ikäluokat pitävät kovaa ääntä omasta palveluntarpeestaan. 

On syytä muistaa, että nuoret ovat merkittäviä palveluiden käyttäjiä tulevaisuudessa ja uudet sukupolvet tarvitsevat myös tulevaisuudessa itselleen sopivia hyvinvointipalveluita. Koemme, että terveyspalveluiden digitalisaatio jää rapistuvien terveyskeskuksien ylläpitämisen jalkoihin. Hyvinvoinnista keskustellessa tärkeimpiä ovat vanhukset ja se, kuinka paljon yhteisöllistä ja ympärivuorokautista asumista tarvitaan. Voitaisiinko edes hetkeksi keskittyä pohtimaan myös sitä, minkä tyyppisiä palveluita nuoret sukupolvet tulevat tarvitsemaan? 

On syytä miettiä, haluammeko tässä kohtaa kerätä digitalisaatioon liittyvää velkaa ja kieltää digipalvelut niiltä, jotka niitä käyttävät ja tarvitsevat. Palveluiden tulee olla monipuolisia ja palvella kaikkia ikäryhmiä. Pohjois-Karjalan Keskustanuoret haluavat, että tulevaisuuden hyvinvointipalvelut tehdään niin, että palvelut ovat saatavissa kohtuullisen matkan päässä, digipalvelut tulevat käyttöön ja vanhuksille annetaan heidän ansaitsemaansa hoivaa. Lopetetaan keskittyminen kuntarajoihin ja keskitytään tasapuoliseen palveluverkkoon. 

Keskustanuorten Pohjois-Karjalan piirin puolesta, 

Milla Martikainen 

Puheenjohtaja