Joel Taskila: Nuoriso saatava töihin – hin­nal­la millä hyvänsä

perjantai 14.01.2022

Työ luo elämään rytmin ja pohjan. Työssäkäyvä ihminen on yleensä terveempi sekä fyysisesti että henkisesti kuin työtön. Usein nuoren syrjäytymistä seuraa työttömyys. Työttömyyttä taas ennestään syvenevä syrjäytyminen.
Nuoriso on saatava töihin! Se on kansanterveyden sekä nuorison itsensä takia elintärkeää. Toivon, että tulevissa aluevaltuustoissa tehdään nuorison työllisyyttä parantavia päätöksiä.

No miten aluevaltuustossa voi vaikuttaa työllisyyteen? Onko sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavalla valtuustolla keinoja vaikuttaa asiaan, sillä eikö kyse ole kuitenkin valtakunnan tasolla päätettävistä asioista?

On totta, että työllisyys- ja sosiaalipolitiikan isot linjat maalataan valtakunnan tasolla. Tästä huolimatta myös tulevien aluevaltuustojen tulee kunnianhimoisesti ja määrätietoisesti ajaa nuorten työllisyys- ja työkykyasioita.

Keinoja tähän on monia. Syrjäytymistä tulee estää. Osatyökykyisten työmahdollisuuksia tulee tukea. Ongelmiin tulee puuttua matalalla kynnyksellä, niitä tulee ennaltaehkäistä ja aivan erityisesti nuorten henkisen terveyden asiat tulee nyt ottaa vakavasti.

”Sosiaalihuollon tulee pystyä ottamaan entistä nopeammin koppi niistä nuorista, jotka ovat vaarassa tippua kyydistä.”

Nuoren aikuisen kannalta tärkeintä on oppivelvollisuuden ja korkeakoulujen jälkeen päästä kiinni työelämään. Tämä ehkäisee elämänpyörästä tippumista. Jos nuori jää koulun jälkeen työttömäksi, on työllistyminen myöhemmin vaikeaa.

Usein syrjäytyminen alkaa jo peruskoulussa. On henkistä pahoinvointia, poissaoloja, heikkoa koulumenestystä ja niin edelleen. Koulujen kuraattori- ja psykologipalvelut tulee turvata. Tästä päättää aluevaltuusto.

Työttömien nuorten etäpalveluita tulee lisätä. Etänä tarjottaviin sote-palveluihin tulee tulevaisuuden maakunnissa yhdistää myös Kelan ja TE-toimiston palveluita, jotta ongelmat voidaan ratkaista yhden luukun periaatteella ja yhteydenpidon kynnys on matala.

Sosiaalihuollon tulee pystyä ottamaan entistä nopeammin koppi niistä nuorista, jotka ovat vaarassa tippua kyydistä. Sen roolin tulee olla enemmän ennaltaehkäisevä. Työttömyys on paitsi kallista ja ikävää työttömälle itselleen, myös pitkittyessään erityisen vaikeasti hoidettavissa. Siksi on tärkeää, että myös nuorisotyöttömyyden hoitaminen on tulevien valtuustojen tehtävälistalla ja mieluusti vieläpä voimakkaasti alleviivattuna.

Joel Taskila
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten PJ 2022
Keskustanuorten liittohallituksen jäsen
aluevaaliehdokas, Oulu