Kainuun Keskustanuoret: Äitien on saatava synnyttää sairaalassa, ei tienposkessa!

torstai 18.01.2024

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöryhmän julkaisemassa sairaala- ja päivystysselvityksessä esitetään sairaalaverkon karsimista päivystys- ja synnytyssairaalapalveluista. Tämän seurauksena Kainuun keskussairaala menettäisi synnytyssairaalan järjestämisen erityisluvan. Jatkossa kainuulaiset äidit joutuisivat synnyttämään joko Kuopiossa tai Oulussa.

Palveluiden keskittäminen tiettyihin, jo valmiiksi ruuhkautuneisiin yksikköihin on riskialtista toimintaa. Synnytysturvallisuus vaarantuu ruuhkautuneissa yksiköissä ja komplikaatioiden riski voi kasvaa, mikäli tarvittavaa apua ei ruuhkien vuoksi ajoissa saa. Esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen käynnistyessä tai hätäsektiota tarvittaessa sairaalan on oltava lähellä ja apua saatavilla. Synnytystoiminta vaatii myös useiden eri lääketieteen alojen ammattilaisia, joten synnytyssairaalan karsiminen kaventaisi saatavissa olevaa lääketieteellistä osaamista.

Kainuun Keskustanuoret vaativat, että synnytysosasto Kajaanissa säilyy äitien ja lasten turvallisuuden vuoksi. Äitien on saatava synnyttää sairaalassa, ei tienposkessa!

Lisätietoa:

Patrik Huotari
puheenjohtaja, Keskustanuorten Kainuun piiri
0449870966,
patrik.huotari@outlook.com