Kainuun Keskustanuoret: Houkutukset pois kauppojen kassoilta, nuorten terveys etusijalle

tiistai 12.12.2023

Kainuun Keskustanuoret: Houkutukset pois kauppojen kassoilta, nuorten terveys etusijalle

Arkinen tilanne ruokakaupassa. Olet jonottamassa kassajonossa ja katseesi kohdistuu linjaston yllä olevaan hyllyyn, joka notkuu erilaisia patukoita, karkkipusseja ja muita makeisia. Päätät napata hetken mielijohteesta vielä pienen sokeripommin ruokaostostesi sekaan. Kuinka usein tämä sinulla toistuu? Monella näin käy säännöllisesti.

Suomalaisten elintavat ja niihin liittyvä ravintokäyttäytyminen ovat kääntyneet entistä epäterveellisempään suuntaan.

Myös nuoret nauttivat entistä enemmän epäterveellisiä herkkuja päivän aikana. Koko maassa on huomattavissa ilmiö, jossa nuoret eivät enää syö lämmintä ruokaa koulussa, vaan he suuntaavat lähikauppaan ostamaan isoja määriä erinäisiä herkkuja, patukoita, energiajuomia ja karkkipusseja.

Epäterveellisiä ostosvalintoja tukevat myös kauppojen kassoille sijoitetut herkut. Kainuun Keskustanuoret näkevät herkkujen sijoittamisen kassoille tarpeettomana ja että herkkuyhtiöt tekevät voittoa suomalaisten nuorten epäterveellisillä elämäntavoilla.

Olemme huolestuneita nuorten terveydentilasta ja kehnosta kasvukehityksenä kokonaisuudessaan ja näemme tilanteen niin laajana, että siihen tulee pureutua monin keinoin.

Suurta taloudellista tappiota herkkuyhtiöille ei välttämättä olisi tiedossa, sillä samat tuotteet saadaan niille tarkoitetuilta herkkuosastoita, jotka muutenkin sijaitsevat jo valmiiksi useimmissa kaupoissa kassojen läheisyydessä.

Kannustamme muun muassa yrittäjävetoisia kauppoja esimerkiksi miettimään vaihtoehtoisia, terveellisiä tuotteita epäterveellisten tilalle tai puntaroimaan, onko tarpeen sijoittaa ostettavia tuotteita ylipäätänsä enää kassoille, koska samat tuotteet löytyvät myös muualta kaupasta.

Lisätietoa:

Patrik Huotari
puheenjohtaja, Keskustanuorten Kainuun piiri
0449870966,
patrik.huotari(a)outlook.com