Kainuun Keskustanuoret: Kontiomäen asema rakennettava uudelleen

torstai 07.05.2020

Kainuuta kohtasi suuri suru, kun Paltamossa varhain keskiviikkona tulipalon lieskat nielivät Kontiomäen lähes satavuotiaan rautatieaseman. Rakennuksesta ei tulen jälkeen paljoa säästynyt.

Asema oli kiinteä osa kainuulaista maisemaa sekä myös esimerkiksi Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan sekä Jussi Kukkosen kirjojen tapahtumapaikka. Aseman kautta ovat matkustaneet sadat tuhannet tavalliset Kainuun ihmiset, kuin myös kuuluisuudet, esimerkiksi Ilmari Kianto matkallaan Helsingistä Turjanlinnaan.

Kainuun Keskustanuoret esittää yhdistyksen perustamista asemarakennuksen uudelleen rakentamiseksi. Senaatti-kiinteistöjen ja Väylä-viraston tulisi olla myös mukana tässä hankkeessa avustamassa purkuvaiheessa sekä suunniteltaessa aseman jatkokäyttöä. Myös Paltamon kunnalle ja Kontiomäen kylälle hanke voisi antaa uutta mahdollisuutta kehittää kylää uuteen kukoistukseen. Olemme myös itse valmiita avustamaan perustettavaa yhdistystä pienellä alkupääomalla.

Lisäksi Kainuun Keskustanuoret vaatii Senaatti-kiinteistöjä viipymättä tarkistamaan asemarakennustensa paloturvallisuuden yhdessä Väylä-viraston kanssa. Säilytetään Kontiomäen asema ja muut alueen rakennukset edelleen osana Kainuun kulttuurihistoriaa.

Kontiomäen asema