Raahen Seutukunnan Keskustanuoret: Kauppoihin suljetut kylmäkaapit ja pakastimet

tiistai 22.09.2020

Raahen Seutukunnan Keskustanuoret vaativat raahelaisia kauppoja muuttamaan avonaiset kylmien tuotteiden hyllyt ja pakastimet suljetuiksi siten, ettei energiaa mene hukkaan niin paljon kuin tällä hetkellä. Nykyajan ihmisiä huolettaa ilmastonmuutos ja muutoksia kestävämpää maailmaa kohti kaivataan kiihkeästi.

Yle julkaisi 11.9.2017 Sari Vähäsarjan artikkelin “Maitokaappien ovet säästävät energiaa, mutta miksi niitä ei ole joka kaupassa”, jossa kerrottiin, että ovien asettaminen kylmäkaappeihin maksaa itsensä takaisin nopeimmillaan kahdessa vuodessa.

Artikkelissa haastateltava Halpa-Halli-ketjun varatoimitusjohtaja Ari Isohella kertoo: “Pluskalusteissa kulutus tippuu jopa kolmasosaan tai allekin. Pakkasessa ero on vielä hurjempi: kulutus tippuu kymmenesosaan, kun on kansi päällä.” Isohella kertoo, että vuodessa säästyy 1200€ kymmentä pakastinmetriä kohti. Kylmäkaapeissa vastaava säästö on 500€. 

Kun tietää, että kylmäkalusteet voivat pienessä kaupassa aiheuttaa jopa puolet energiankulutuksesta, ihmetyttää, miksei uudistusta ole vieläkään monissa paikoissa tehty. 

Ylen artikkelin mukaan ongelmana saattaisi olla se, että ovien aukominen toisi kaappeihin lämpöä. Raahen keskustanuoret kuitenkin uskovat, että tähän voisi vaikuttaa vaikkapa kyltillä, jossa on ystävällinen huomautus esimerkiksi muotoa: “päätä ostoksesi ennen oven avaamista”. Muutos olisi tästä huolimatta positiivinen. Nythän kaapin ovet ovat ikään kuin kokoajan auki. 

Muutoksesta ei hyödy ainoastaan kauppa. Myös ihmiset saavat ostaa tuotteita, joissa on pienempi hiilijalanjälki. Erityisesti tiedostaviin asiakkaisiin tällainen muutos vetoaa kovasti. Uudistukselle annetaan takuuvarmasti arvostusta, kun ihmisten arvot ovat muuttuneet ilmastoystävälliseen suuntaan lähivuosina. Suljetut ovet ja kannet myös varmistavat sen, että tuotteet pysyvät varmasti kylmänä. 

”Ovien asentaminen laskee myös kauppojen kylmäkaappien sähkölaskua. Sen tietää jokainen että kotona jääkaapin ovea ei kannata pitää koko ajan auki, vaan se on välillä suljettava energian ja laitteen säästämiseksi. Nyt on korkea aika päivittää kauppojen kylmälaitteet

”, Raahen keskustanuorten puheenjohtaja Tuomas Tornberg toteaa.

Asiakkaan näkökulmasta tuntuu absurdilta, että kaupassa on avonaisia pakastimia ja hyllyjä jäähdyttämässä koko käytävää. Se tekee kaiken lisäksi kaupassa käymisestä epämukavaa, kun esimerkiksi maitohyllyillä alkaa kesäisinkin paleltaa ilman takkia. Noilta hyllyiltä pyrkii livahtamaan mahdollisimman nopeaa pois. 

“Emme tietysti tiedä, mitä mahdollisia esteitä uudistukseen yksittäisillä kaupoilla voi olla, mutta pyydämme kuitenkin raahelaisia kauppoja suorittamaan uudistuksen, jos se on millään mahdollista”, Raahen keskustanuorten hallituksen jäsen Senja Myllymäki vetoaa. “Pieni muutos asiointimukavuudessakaan ei ole vakava haitta, mutta muutos energiansäästämisessä on hyvin merkityksellinen näinä aikoina, kun ilmastonmuutoksen vastainen toiminta on yksi nykyisten sukupolvien tärkeimmistä tavoitteista”.

Raahen Seutukunnan Keskustanuoret