Internet, verkko tai netti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin kuin sanotaan. Tuonkin sanonnan tarkastin netistä. Netti on iso, ja haluan painottaa, ISO osa meidän elämäämme. Kaikki sarjat on katsottavissa suoratoisto palveluista. Tunteita kohottavia keskusteluja käydään netin keskustelupalstoilla. Uutiset luetaan netistä. Ostokset voidaan tehdä netissä. Keskustelut kasvotusten voidaan hoitaa videopuheluina. Ja kaikkea muuta jännää, tai sitä vastaavaa.
Netti alkoi pienenä ja vaatimattomana. Blogeja ja keskustelupalstoja tai yhteisöjen nettisivuja. 2000-luvun saavuttua, se lähti kasvamaan. Nettikauppoja, tiedonhaku sivuja, videopalveluita. 2010-luvulla tulivat suoratoistopalvelut ja entistä laajempi sosiaalinen media sekä uutiset. 2020-luvulla ollaan saavuttu siihen, että useat sivustot vaativat tai kehottavat kirjautumista tai sisältö on maksullista.
Netissä voi tienata rahaa, joko myymällä ideaasi tai tavaroitasi tai palveluitasi. Mutta voit myös valehdella ja saada ihmisten pankkitunnukset ja ottaa ne itsellesi. Se taas on varastamista, eli laitonta. Älä tee niin.
Piratismi on aihe joka on puhuttanut televisio- ja elokuvayhtiöitä kautta aikain. Mikä alkoi 1980-luvulla siittä, kun otettiin vhs-kasetista kopio, digitoitui 2000-luvulla dvd- ja cd-levyjen kopiointiin ja uudelleen nykypäivänä tuonne nettiin. Piratismia harrastavat nettisivut yleensä toimivat hyvin väistelevästi, kuten vaihtamalla url-osoitteita, tai sijoittamalla serverit sellaiseen maahan tai maanosaan, jossa se on hyvin helppoa.
Sosiaalinen media alkoi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kaikki alkoi siittä, että voisit olla tietoinen ystäviesi tekemisistä ilman, että sinun tarvitsee kysyä tai soittaa on ajautunut siihen, että ihmiset riitelevät suurista ja pienistä aiheista.
Some on hyvä juttu, jos se siis toimisi siten, miten se suunniteltiin toimivan. Yhdistää ihmisiä ja heidän ajatuksiaan, vaikka olisitkin toisella puolella maailmaa. Niin se toimiikin, mutta aina on pieniä poikkeuksia.
Netti on tehnyt erinnäisten tv-sarjojen, elokuvien tai kirjojen fanittamisesta helppoa. Pystyt löytämään ihmisiä, jotka pitävät samasta asiasta kuin sinä. Fanittaminen on mahtavaa ja sitä pitääkin tehdä, jos rakastat sitä asiaa tai aihetta.
Kiitos internetin, olemme ihmiskunnan historiassa yhdistyneimpiä kuin koskaan. Jos toisella puolella maailmaa tapahtuu jotain, saat tietää siittä vajaiden tuntien sisällä.
Kiitos internetin, me pystymme hoitamaan asioitamme kotoa käsin. Tarkastaa veroasioita ja maksaa laskuja, sinä voit hoitaa nuo asiat alle tunnissa.
Kiitos internetin, voimme katsoa suosikki sarjojamme silloin kun tahdomme. Heittäydy sohvalle, nappaa kaukosäädin kouraan ja pistä uusin hittisarja pyörimään.
Kiitos internet.
Paljon eri aiheita lyhyessä tekstissä, saatat miettiä. Totta, tämä on tarkoituksellista, hyvä lukija. Maailman laajuinen verkko, jota kutsumme netiksi, on moninainen ja tavallaan mahtuu pieneen laitteeseen, jota kutsumme älypuhelimeksi.
Netti on isopaikka ja se kehittyy ja kasvaa jatkuvasti. Meemit elävät päivän tai pari, joskus ehkä kuukauden. Jokin vitsi nauratti kaksikymmentä vuotta sitten, nyt se suututtaa. Kuka tietää, vuosien kuluttua tämäkin kirjoitus on jäänyt netin unohdettujen joukkoon.
Mutta nyt kun palaat luettuasi tämän tekstin internetin ihmeelliseen maailmaan muista nämä viisaat sanat: ”jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole”.
Näillä sanoilla, haluan toivottaa hyvää kevättä ja tulevaa kesää.
Jaakko Märsy
Keski-Pohjanmaan keskustanuorten hallituksen jäsen