Keski-Pohjanmaan Keskustanuorten blogi: Orpo, ota vastuu omasta politiikastasi!

keskiviikko 04.10.2023

Poliitikkojen tulisi olla kansalle avoimia siitä, mitä todella ajavat takaa ja aikovat toimillaan saada aikaan. Vastuun ottaminen omasta toiminnastaan politiikassa ja harjoittamansa politiikan seurauksista olisi virkistävää ja rehellistä vaihtelua. Rehellisyys kansalle on osoitus luottamuksesta, sekä aitoa, arvostettavaa johtajuutta. Kansa kestää, kunhan sille on rehellinen.

Otetaan esimerkiksi hallituksen 1.4 miljardin euron esitetyt säästöt hyvinvointialueille. Ne voi tietenkin markkinoida siten, että sote-palveluiden menoja vain hillitään tällä summalla, vaikka tosiasiassa kyse on suuresta leikkauksesta nykyiseen palvelutasoon. Ilman näitä leikkauksia palvelut eivät olisi siis parantuneet tai lisääntyneet, vaan hyvinvointialueilla olisi hoidettu nykyisellä palvelutasolla entistä suurempi joukko erityisesti ikääntyneitä kansalaisia kohtalaisilla jonotusajoilla ja kohtuullisen matkan päästä kotoa. Näiden leikkausten jälkeen tämä ei tule kuitenkaan olemaan enää mahdollista, vaan palvelutasoa on pakko alkaa karsimaan. Likaisen työn leikkausten tarkasta kohdentamisesta ja toteuttamisesta Orpo & Co. jättää kuitenkin hyvinvointialueille itselleen. Sinun lähipalvelusi tai vuodepaikat tuleekin siis leikkaamaan tosiasiassa alueesi poliitikot, samalla kun Orpon hallitus pesee kätensä kuin Pilatus konsanaan. Samalla tietenkin syyttäen edeltävää hallitusta rikkinäisen mallin luomisesta. Vastuunkantoa parhaimmillaan. Lisämausteen lähipalveluidesi tulevaisuuteen tuo vielä se, että Orpon hallitusohjelman mukaan hyvinvointialueen taloudelliset vaikeudet johtavat arviointimenettelyyn, jossa aina selvitetään mahdollisuus hyvinvointialueiden yhdistämisestä. Joku voisi väittää tämän kirjauksen yhdessä rajujen leikkausten kanssa olevan suunnitelma aika raa´asta keskittämisestä ja hyvinvointialueiden määrän karsimisesta. Kaikki tämä tietenkin sopivasti kirjailtuna eripuolille hallitusohjelmaa huomion minimoimiseksi.

No entäs sitten koulutus ja tienpito? Koulutus oli vaalien alla Kokoomuksen puheissa erityissuojelussa ja tiestöön piti tulla suuria panostuksia. Katsotaanpas hieman miltä realiteetit alkavat näyttämään näiden osalta; Rehellisyyden nimissä aloitetaan kiitoksilla TKI-rahoituksen tuntuvasta noususta, sekä perusopetuksen perusrahoituksen vahvistamisesta. Toisaalta tiedämme myös kaikki tässä kohtaa hallituksen esittämät leikkaukset mm. opintorahaan, asumistukeen ja aikuiskoulutustukeen. Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo vaikeutuu huomattavasti hallituksen suunnittelemien toimien vuoksi.

Liikenteen puolella työssäkäyvää ihmistä nipistetään työmatkavähennyksen omavastuun reilulla nostolla. Lisäksi tienpidon kunnollisten parannusten sijaan hallitus aikoo toteuttaa mahdollisesti historian typerimmän siltarummun, eli Turun tunnin junan. Tiehankkeiden osalta onneksi muutamia hyviä hankkeita menee hallituksen suunnitelmissa eteenpäin, tosin valitettavan huonosti meillä Keski-Pohjanmaalla.

Näiden toimien järkevyydestä ja oikeudenmukaisuudesta saa ja pitää olla montaa mieltä, mutta ne ovat sentään rehellisiä ja avoimia linjauksia, joiden vaikutukset eivät ole piilossa. Arvovalintoja vaikeassa taloustilanteessa. Nämä kaikki olisi toki aika lailla helpompia perustella kansalle, ilman suurituloisten veroalennuksia ja oluen verotuksen laskua. Bensan neljän sentin alennus ei kompensoi autoilun kallistumista, vaan näkyy ennen kaikkea lovena valtion kassassa ja täytteenä öljy-yhtiöiden lompakossa. Tavan kansa kiittää.

Ovelampi ja piilossa oleva tapa leikaita näistä teemoista löytyykin kuntien valtionosuuksien 126 miljoonan euron indeksileikkauksista. Kuntien tärkein ja suurin tehtävä on sivistyspalvelut, jolloin tällaiset leikkaukset osuvat vääjäämättä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen tai toisen asteen koulutukseen. Kuntien vastuulla on myös paljon teiden kunnossapitoa taajamissa ja kaupunkialueilla. Valtionosuuksien leikkaukset, käsikynkässä yksityisteiden avustusten pienentämisen kanssa tulevat vaikuttamaan meidän jokaisen arjen kulkureittien kuntoon. Orpon hallitus jättää lapsesi koulutuksesta ja koulutiestä leikkaamisen oman kuntasi päättäjien harteille. Näin hallitus erityissuojelee koulutusta ja poistaa teiden korjausvelan. Meidän jokaisen arjessa lähelle osuvat leikkaukset sysätään paikallispolitiikkojen harteille samalla kun Pilatus valmistautuu kohtaamaan vihaisen väkijoukon…

Oliver Pietilä
Keski-Pohjanmaan Keskustanuorten hallituksen jäsen