Keski-Pohjanmaan Keskustanuorten syyskokouskannanotto

torstai 05.12.2024

Hallitus on ajanut suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut kriisiin

Petteri Orpon hallituksen lyhytnäköinen leikkauspolitiikka uhkaa ajaa jo ennestään tiukan taloustilanteen kanssa kamppailevat hyvinvointialueet entistä syvempään kriisiin. THL on todennut asiantuntija-arvioihin perustuen, että talouden saattaminen tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä on realistista vain harvoilla hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueiden heikko tilanne aiheuttaa alueilla työskenteleville huolta oman työpaikan säilymisestä, toimeentulosta ja jaksamisesta.

Useilla hyvinvointialueilla ajaudutaan muutosneuvotteluihin ja valtion liian tiukan talousohjauksen puitteissa alueet lakkauttavat terveysasemia. Myös usean keskussairaalan toiminta tulevaisuudessa on epävarmaa. Aikataulu sopeuttamiselle on niin tiukka, että siinä pysyäkseen hyvinvointialueet ovat pakotettuja heikentämään lähipalveluita. Tämän palvelujen heikentämisen hinta tulee lopulta kasvamaan kohtuuttoman suureksi, taloudellisesti ja inhimillisesti.

Kokoomusjohtoinen hallitus on luvannut käyttää veronmaksajien rahoja viisaasti. Tämä lupaus on pahasti ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että ne tavalliset työtä tekevät ihmiset, jotka ovat vuosikymmeniä maksaneet veronsa Suomeen, ovat nyt hallituksen politiikan suurimpia kärsijöitä. Ihmiset joutuvat pelkäämään, että pääsevätkö he sairastuessaan hoitoon ja saavatko ikääntyvät läheiset tarvitsemaansa hoivaa ja huolenpitoa. Tämä ei ole oikein. Ihmisten on voitava ikääntyä turvallisin mielin luottaen siihen, että kun omat voimat hiipuvat, hoitoa saa lähellä omia läheisiä ihmisiä.

Hallituksen tilannekuva hyvinvointialueiden tilanteesta on kieroutunut ja väärä. Alueet ovat liian tiukasti valtion ohjauksessa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen ei onnistu, mikäli hallituksen ja hyvinvointialueiden yhteistyö ei ole saumatonta. Hyvinvointialueille on viimein annettava tilaisuus kehittää sote-palveluita niin, että ne turvaavat ihmisten hoidon jatkuvuuden myös tulevaisuudessa. Samalla alijäämien kattamisvelvoitetta on pidennettävä vuoteen 2028, ja peruttava sote-menoihin kohdistuvat leikkaukset.