Keskittämisen aika on ohi

torstai 20.10.2022

Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret ovat huolestuneet tämän hetkisestä tilanteesta, jotka vallitsevat palvelurakenteessamme. Hurja keskittämisbuumi heikentää palveluiden saatavuutta sekä vääristyneet markkina-asemat iskevät tietyillä aloilla kannattavuuteen. 

Palvelut ja yritystoiminta ovat kaikilla sektoreilla karanneet keskittämisen kierteessä arjen ulottumattomiin. Kylänraitilla tyhjä tontti, näyteikkuna tyhjänä ja pankin kello pysähtyneenä. Ei ole lähipalveluita. Maalla tyhjänä seisova navetta.

Onko oikein, että kylän mummon lähikauppa on 30 km:n päässä? Onko oikein, että maatalousyrittäjä ei saa tekemästään työstä hänelle kuuluvaa korvausta, kun kauppa toimialana on keskittynyt vain tietyille suurille toimijoille, joilla on mahdollisuus pitää tuottajahinta olemattomana?

Yksittäisen ihmisen on helppo vaikuttaa yllä oleviin asioihin pienillä valinnoilla. Suosimalla oman kylän markettia taataan, että kauppa ei kylältä katoa kasvukeskusten isojen markettien asiakasmääriin. Valitsemalla ostoskoriin ns. brändituotteita kaupan omien merkkien sijaan varmistat sen, että tuottaja saa työlleen edes jonkinlaisen hinnan.

Toimia tarvitaan kuitenkin myös päättäjiltä sekä yrittäjiltä yksityisten henkilöiden lisäksi. On pidettävä huoli, että teemme vastuullisia kaikkien etua ajavia päätöksiä. Keskittäminen on tietyillä tahoilla näyttänyt huonot puolensa, emmekä voi antaa sen jatkua. On ajateltava pitkäjänteisesti, ettemme tuhoa keskittämisellä sitä kaikkea, minkä eteen on nähty paljon työtä ja vaivaa. Nykyisessä maailmantilanteessa meillä ei ole varaa tuhota lähipalveluita ja elinkeinoja, joilla varmistetaan huoltovarmuus. On aika tehdä vastuullisia päätöksiä nyt.