Keskustanuorten Pohjois-Karjalan piirin syyskokous: Hallitus, lopettakaa nuorten tulevaisuuden romuttaminen! 

keskiviikko 13.12.2023

Hallituksen alle puolen vuoden taival on ollut karua katsottavaa nuorten näkökulmasta. Pohjois-Karjalan Keskustanuoret ovat huolissaan hallituksen aiheuttamasta Suomen kahtiajaosta sekä sukupolvien välisen kuilun kasvamisesta. Keskustanuorten Pohjois-Karjalan piiri vaatii hallitusta lopettamaan nuoria eriarvoistavien toimien ja päätösten tekeminen sekä perumaan kuntiin kohdennetut menoleikkaukset tuleville vuosille ja tasapuolistamaan menoleikkauksia eri ikäluokkien välillä. 

Kun hallitusohjelma julkaistiin kesällä 2023, se tiesi heti kylmää kyytiä Suomen nuorille. Ensin lähdettiin leikkaamaan opiskelijoiden toimeentuloa leikkaamalla asumistuesta ja jäädyttämällä opintorahan sekä asumistuen indeksit. Kun tästä uutisesta oli jo jokseenkin selvitty, saatiin uusi pommi, kun hallitus päätti poistaa ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden. Teko vaikuttaa suoraan nuoriin, jotka haaveilevat omasta ensiasunnostaan ja siitä hyötyvät vain samalla varainsiirtoveron laskusta nautiskelevat asuntosijoittajat. 

Viimeisimpänä uutisena tulivat hallituksen hätiköidyt menoleikkaukset kunnille, jotka sittemmin on sijoitettu useammalle vuodelle. Nämä leikkaukset vaikuttavat suoraan lasten ja nuorten palveluihin. Kuntien tärkein tehtävä tänä päivänä on varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäminen sekä nuoriso-, liikunta- ja kulttuurityö. Näin ollen hallituksen uusi menoleikkaus kunnille tulee vaikuttamaan juuri samaan ikäryhmään, jota hallitus on jo aiemmilla leikkauksillaan kurittanut.  

Hallitus on selvästi pohjannut päätöksensä monessa asiassa pelkän pintaraapaisun perusteella, sillä todellisia vaikutusarvioita ei ole tehty, koska lausuntokierrokset ovat olleet parhaimmillaan vain viiden päivän mittaisia. Olemme huolissamme tavasta, jolla Suomea tällä hetkellä johdetaan; velka kasvaa, hyvätuloiset saavat verokevennyksiä ja nuorille tarjotaan keppiä joka suunnasta. Hallitus, nyt on aika herätä! 

Lisätietoa:

Paavo Korhonen
Keskustanuorten Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja 2024

paavokorhonen14@gmail.com