Korkeakouluharjoittelut palkallisiksi korvauksena opiskelijoilta leikkaamisesta

tiistai 19.12.2023

Hallitus on kuluneen syksyn aikana päättänyt leikata hallitusohjelmansa mukaisesti opiskelijoiden toimeentulosta roimalla kädellä ja kovaäänisesti vaatinut opiskelijoita töihin. Onko opiskelijoilla enää oikeutta opiskella päätoimisesti?  Ja jos ei ole tulisiko samalla luopua kireistä tutkintojen suorittamisen määräajoista ja taata opintolainan hyvitys kaikille valmistuville, koska työnteon vaatimuksen jälkeen valmistumisesta määräaikoihin mennessä tulee opiskelijalle käytännössä mahdotonta ja aiheuttaa hyvin suuren riskin loppuun palamiselle.

Itse opiskelen toista vuotta monimuoto-opintoina tradenomiksi Karelian ammattikorkeakoulussa, teen samaan aikaan osa-aikaista työtä ja olen äiti lapsilleni. En pystyisi tähän ilman monimuoto-opintoja ja joustavaa työnantajaa. Tämä ei kuitenkaan ole kaikille mahdollista, esimerkiksi sairaanhoitajaksi opiskelevia on hyvin hankala nähdä tekevän työtä koulun ohella. Opintoala, jossa tehdään pitkiäkin harjoittelujaksoja käytännön työssä, yötöitä unohtamatta. On mielestäni kohtuutonta vaatia näitä ihmisiä tekemään harjoittelun päälle osa-aikatyötä. Ikävä tosiasia kun on ettei korkeakouluharjoittelijoille makseta läheskään aina palkkaa harjoitteluiden ajalta. Eikä opiskelijan arkikaan ole mitään helppoa hengailua luennoilla, vaan ihmiset oikeasti opiskelevat ja tekevät valtavasti työtä valmistuakseen.

Toki jos hallitus haluaa työmarkkinajärjestöjä hämmentäessään tehdä opiskelijoille jotain hyvääkin, olisi tässä oiva paikka tasata hieman opiskelijoiden tulomenetyksiä ja vaatia työnantajia maksamaan tulevaisuudessa korkeakouluharjoittelijoille palkkaa ja toki ammattikouluharjoittelijatkin ovat palkkansa ansainneet.

Lisätietoa:

Susanna Turunen
Pohjois-Karjalan Keskustanuoret, toiminnanjohtaja

susanna.turunen@keskustanuoret.fi