Kulutusjuhlissa valomerkin aika

perjantai 25.03.2022

Olemme jo pitkään eläneet yltäkylläisyyden ja materian ympäröiminä. Pikkuhiljaa kasvanut vauraus ja pula-aikoja kokeneiden sisäsyntyinen tarve hamstrata sekä kiihtyvä markkinatalous ovat ajaneet meidät roskameren keskelle. 

Uusi sukupolvi on ihailtavalla tavalla peräänkuuluttanut ilmaston ja maapallon kannalta kestäviä ratkaisuja ja vaatinut planeettamme elinkelpoisena säilyttämistä meille nuorille. Ilmastonmuutos on asia, josta pitää olla huolissaan ja johon tulee reagoida. 

Kertakäyttökulttuuri kuitenkin iskee inhottavasti juuri nuoriin. Pitää olla uusi puhelin, uudet kengät ja uusi sisustus. Pikamuoti syö järjettömän määrän raaka-aineita ja osa jopa päätyy suoraan jätteeksi. Olenkin iloinen vallalle päässeestä ”trendistä” kaivaa esiin ja käyttää retrovaatteita. Käytetty, paikattu ja tuunattu on jees. Mielestäni on myös paljon hienompaa käyttää kuusi vuotta samaa puhelinta kuin ostaa aina uusin malli, ja tämä pitäisi myös elektroniikkateollisuuden mahdollistaa. 

”Vähemmän, mutta laadukkaampaa” on mielestäni hyvä ohjenuora niin materian kuin vaikkapa lihankin kulutukseen. Harkittu, eettisesti ja ekologisesti kestävä ostos vastaa todelliseen tarpeeseen ja tuo hyvän mielen pitkäksi aikaa. Ostopäätöstä tehdessä pitäisi huomioida tuotteen alkuperä, tuotteen todellinen tarve, sen käyttöikä (asiasta riippuen useita vuosia tai jopa yli oma eliniän), miten tuotetta voi huoltaa ja korjata sekä lopulta asianmukainen kierrätys elinkaaren lopussa. Myös teollisuudella ja kaupalla on oltava vastuu kestävässä kuluttamisessa. 

Kun kansainvälisen kriisin vuoksi raaka-aineista on pulaa ja inflaatio uhkaa, ei ole mitenkään tavatonta miettiä jokaista ostosta ja automatkaa kaksi kertaa. Eikä se ole huono asia. 

Toivon, että meidän lastemme ei tarvitse palkata ammattijärjestäjiä ja vuokrata roskalavoja viihtyäkseen kodeissaan tai lähteä kadulle kesken koulupäivän saadakseen äänensä kuuluviin. Toivon, ettei meidän lapsemme huku roskamereen. 

Anniina Lehmus

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Keskustanuorten piirihallituksen jäsen

Varsinais-Suomen Keskustanuorten blogitekstejä kirjoittavat piirihallituksen jäsenet ja uusi blogikirjoitus julkaistaan torstaisin tai perjantaisin.