Maksuton ehkäisy vähentää nuoren taloudellista taakkaa

torstai 30.11.2023

Pohjois-Karjalan Keskustanuoret kannattavat maksuttoman ehkäisyn kokeilun jatkamista Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.

Siun sote on tarjonnut syksystä 2021 alkaen alle 20-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn. Onnistuneen kokeilun pohjalta maksuttoman ehkäisyn piiriin lisättiin syksyllä 2022 kaikki alle 25-vuotiaat nuoret aikuiset. Maksuttomana ehkäisynä on tarjottu kondomien ohella myös hormonaalinen ehkäisy valmistevalikoimasta tai yksi pitkäkestoinen ehkäisyvalmiste.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset kohdistuvat kipeimmin nuoreen ikäluokkaan, jota lähivuosien kriisit ovat erityisesti kurittaneet. Raskauden ehkäisy voi maksaa valmisteesta riippuen jopa 200 euroa vuodessa, joka on esimerkiksi alaikäiselle nuorelle suuri summa rahaa. Houkutus jättää raskauden ehkäisy pois taloudellisista syistä on olemassa.

Maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilulla on lisäksi taloudellisia hyötyjä myös hyvinvointialueelle, sillä maksuton raskauden ehkäisy vähentää raskaudenkeskeytyksien määriä. Raskaudenkeskeytyksien kustannukset hyvinvointialueella ovat suuremmat kuin maksuttoman raskauden ehkäisyn kustannukset. Erityisesti pitkäkestoiset ehkäisyvalmisteet vähentävät raskaudenkeskeytyksiä tutkitusti etenkin nuorilla.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen vaikuttavuusohjelman mukaisesti maksutonta ehkäisyä ollaan tarjoamassa vuoteen 2025 saakka. Pohjois-Karjalan Keskustanuoret vaativat, että tulevan vuoden aikana Pohjois-Karjalan hyvinvointialue takaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotialle pysyvällä rahoituksella hyvinvointialueen budjetissa.

Maksuttoman raskauden ehkäisyn ohella on nuorilla myös jatkossa oltava oikeus sujuviin ehkäisyneuvolan palveluihin riippumatta siitä, missä päin hyvinvointialuetta nuori asuu. Pohjois-Karjalan Keskustanuoret korostaa, että turvallinen raskauden ehkäisy kuuluu kaikille.

Aluehallitus käsittelee kokouksessaan 30.11.2023 talousarvion- ja suunnitelman vuodelle 2024, jossa aihetta käsitellään myös laajemmin SDP:n valtuustoryhmän valtuustoaloitteen kautta.

Kristiina Oinonen
Pohjois-Karjalan Keskustanuorten varapuheenjohtaja