Matias Pajula, get your HSL together!

keskiviikko 26.10.2022

Uudenmaan Keskustanuoret ilahtui, kun syyskuussa uutisoitiin joukkoliikenteen arvonlisäveron väliaikaisesta poistosta (HS 1.9.). Monen joukkoliikenteen käyttäjän talous on tällä hetkellä tiukoilla, ja arvolisäveron poisto toisi ainakin hieman liikkumavaraa arkeen. Uutisen mukaan myös HSL iloitsi hallituksen suunnitelmista.

Vain muutama viikko myöhemmin saimme lukea uutisen, että HSL:n johdolla ääni oli vaihtunut kellossa. ”HSL paheksuu joukkoliikenteen tuki-ideaa” -otsikoidussa uutisessa (HS 20.9.) HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matias Pajula (kok.) kritisoivat hallituksen ehdotusta, jota Nykänen vielä kuun alussa oli pitänyt ”tervetulleena”. Joukkoliikenneyhtiön järjestelmät eivät kuulemma taivu veron väliaikaiseen poistoon ilman miljoonien kustannuksia.

Uudenmaan Keskustanuoret ihmettelee, kuinka syvälle HSL:n järjestelmiin arvonlisävero on voitu koodata. Muut joukkoliikennetoimijat eivät ole kritisoineet veronalennusta. Onko HSL kuvitellut, ettei poliittisesti päätettävä arvonlisävero tulisi ikinä muuttumaan? Erityisesti hämmentää HSL:n johdon tapa sysätä syy heidän järjestelmiensä kankeudesta maan hallitukselle. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pajula suorastaan syytti hallitusta huonosta päätöksenteosta, koska se ei ollut kuullut asiassa joukkoliikenteen toimijoita (HU 1.10.). Miten hallitus olisi voinut saada tietää HSL:n järjestelmien kankeudesta, jos yhtiö itsekään ei tiennyt siitä kommentoidessaan alennusta syyskuun alussa?

Uudenmaan Keskustanuoret vaativat, että HSL lopettaa hallituksen syyttelyn ja tunnustaa syyn johtuvan heidän omasta järjestelmästään. Hallitus haluaa varmasti alentaa joukkoliikenteen lippujen hintoja koko maassa. HSL:n johdon on nyt suunnattava lakki kourassa ministeriöön pyytämään alennuksen jatkojalostamista. Syyttelyn raiteella jatkaminen ei varmasti lippujen hintoja laske.

Lisätietoja:
Otto Suhonen (otto.suhonen@hotmail.com)

Uudenmaan Keskustanuoret (uusimaa@keskustanuoret.fi)