Miksi lyömme maaseutujen elinkeinoja kuukaudesta toiseen?

torstai 27.10.2022

Keskustanuorten liittokokous linjaa tulevana viikonloppuna tulevaisuuden suunnasta. Useat eri keskustanuorten piirit esittävät liittokokouksen aloitteissaan turkistuotannon alasajoa hieman eri termein. Toiset vaativat suoraan elinkeinon kieltämistä siirtymäajalla tai ilman, toiset sen sijaan haluaisivat selvitystyötä alan tilanteesta. Tavoite kaikissa sama, ajaa alas turkiksiin liittyvä tuotannollinen toiminta Suomessa.

Me Etelä-Pohjanmaan keskustanuoret emme voi hyväksyä näitä aloitteita, emmekä voi asettua niiden taakse, mikäli ne viikonloppuna menevät läpi. Alalla on tehty paljon työtä viimeisten vuosikymmenten aikana turkiseläinten olojen kohentamiseksi, mutta media on muodostanut alasta lähes eläinrääkkäykseen verrattavissa olevan elinkeinon. 

Riippumattomien tutkimusten mukaan noin puolet suomalaisista kuitenkin hyväksyy turkistuotannon Suomessa.

Turkis on kestävä ja lämmin vaatekerros, jonka raaka-aine on Suomesta ja monesti myös valmistus tapahtuu Suomessa, joka on harvinaista nykyaikaisille vaatteille. Luulisi, että juuri kulutuksen vähentyessä haluttaisiin panostaa kestäviin vaatteisiin eikä esimerkiksi synteettisistä materiaaleista tehtyihin vaatteisiin tai jopa öljystä tehtyyn tekoturkikseen.

Lopuksi vielä kaikista tärkein, on kyse maaseudun elinkeinoista. Emme Etelä-Pohjanmaan keskustanuorissa ymmärrä, milloin maalaisliiton perillinen alkoi ajamaan maaseudun elinkeinoja alas ja mistä syystä? Juhlapuheissa puhutaan maaseudun elinvoimasta, mutta samalla ollaan ajamassa ihmisten leivän lähteitä kilpaa alas. Maaseudun elinvoima lähtee alkutuotannosta ja alkutuotannon työllistävästä vaikutuksesta. Siksi on aivan keskeistä olla huolissaan juuri alkutuotannon mahdollisuuksista suomalaisella maaseudulla.

Alkutuotantoa on niin maanviljely, metsätalous, turve kuin turkis. Suomalaiseen perustuslakiin kirjattuun omistusoikeuden- ja elinkeinovapauteen kuuluu mahdollisuus saada leipänsä, mistä itse katsoo parhaaksi.